Da budemo iskreni, iako smo od novog Horizona očekivali dobru igru, negdje u pozadini uma nam se vrtilo pitanje: “Šta nam uopšte može ispričati nastavak priče iz Zero Dawna, a da je interesantno?”. Jer, ipak smo na kraju originala saznali šta se desilo u prošlosti i šta je uzrokovalo apokalipsu iz čijeg pepela je nikao onaj predivni novi svijet sa robo-dinosaurusima.

Ali, ispostavilo se kako Guerilla Games ima ideja i za nastavak priče, te kako će naša heroina Aloy imati još puno posla ako zaista želi spasiti planetu. Uostalom, odmah na početku Forbidden Westa ćete saznati kako terraforming sistem od kojeg zavisi sudbina svog života na Zemlji - ne radi kako treba.

I tu kreće vaša nova Horizon avantura, sa intrigantnim glavnim questovima i nekim neočekivanim misterijama, ali i sa gomilom podjednako interesantnih sporednih questova, kroz koje ćete uglavnom upoznavati vrli novi svijet - ali nekada otkrivati i detalje o onom starom.

A osim sporednih questova sa smislenim i razrađenim pričama i likovima, Forbidden West obiluje i raznolikim dodatnim aktivnostima, koje će vam teško dosaditi. I to ponajviše jer se neće ponavljati u nedogled, niti će biti kopirane i razbacane na bezbroj lokacija na mapi. Uz to, nerijetko će od vas zahtijevati da im pristupite sa nešto više pažnje - na primjer, u Forbidden Westu se nećete tek tako popeti na Tallnecka kako bi skenirali okolno područje. Ili barem nama to još uvijek nije pošlo za rukom, obzirom da je svaki na kojeg smo do sada naišli zahtijevao da riješimo kakvu zagonetku prije nego bi krenuli sa penjanjem.

Povrh toga, Forbidden West donosi i nekoliko poboljašanja u sistemu borbe - kako one sa ljudskim protivnicima, tako i one sa mašinama. Sada ćete tako na raspolaganju imati i kombo poteze za borbu na blizinu, a igra će vam davati i više opcija za kombinovanje napada kopljem i lukom i strijelom, kao i nove alternativne napade za različite tipove oružja, ali i nove aktivne skillove koji će vam davati privremenu prednost u borbi ili šunjanju.

I, kao šlag na tortu, igra donosi i nekoliko noviteta na polju borbe sa mašinama, jasno vam dajući do znanja koje dijelove možete iskoristiti za nadogradnju svoje opreme, te koji djelovi su bitni i kako. U praksi će to pak rezultovati borbom tokom koje morate biti pažljiviji i promišljeniji, pokušavajući recimo otkinuti rep ili rogove kakvom robo-dinosaurusu kako biste poboljšali svoj najdraži armor - jer ćete pukim ubijanjem te mašine ostati bez spomenutih dijelova.

1/1

I dok je borba bolja nego u originalu, jedan drugi aspekt igre nije poboljšan u mjeri u kojoj smo to priželjkivali. Naime, iako penjanje po stijenama u Forbidden Westu nudi nešto više slobode nego u Zero Dawnu, ta sloboda se svodi tek na nešto veći broj stijena po kojima se možete penjati. Samo penjanje će i dalje biti ograničeno na odabrane rute, koje nećete uvijek moći prepoznati na prvi pogled. I koje ovaj put neće biti fizički obojene žutom bojom, već će biti privremeno označene žutom bojom nakon što ih skenirate svojim Focusom.

Ali, jednom kada se popenjete negdje visoko, silazak će biti puno veći užitak zahvaljujući glideru koji će Aloy dobiti ubrzo nakon početka igre. Dovoljno će biti da skočite sa kakve litice ili se sa svojim novim grappling hookom odbacite od kakvog totema, aktivirate glider i potom uz njegovo blago zujanje sletite tamo gdje želite - uživajući u pogledu.

A u pogledu uživati u svakom trenutku - kao što smo mogli i očekivati, novi Horizon izgleda spektakularno, bilo da lutate vrelim pustinjama, snijegom okovanim planinama ili predivnim šumama i džunglama novog svijeta. I neće vam samo priroda oduzimati dah - podjednako impresivni su i arhitektonski i modni stilovi novih plemena koja ćete upoznati, a u kojima će se savršeno ogledati njihove okolnosti i pristup svijetu.

Sve to Horizon Forbidden West čini igrom koju je užitak igrati - izgleda i zvuči fenomenalno, obiluje interesantnim questovima, novim misterijama i raznolikim aktivnostima, ali i gomilom veličanstvenih robo-dinosaurusa i životinja kojima ćete moći pristupiti i sa njima se boriti još promišljenije. A da i ne spominjemo sve one zagonetke i aktivnosti koje su kompleksne taman onoliko koliko treba da vam drže pažnju i da ih igrate sa zanimanjem - a ne na auto-pilotu, kao što biste to radili u nekim drugim open world igrama.

Ukratko, iako smo tek na pola igre, možemo vam mirne duše preporučiti da i sami posjetite Forbidden West i iz prve ruke se uvjerite u njegove ljepote i čari. A na preporuci nam se možete zahvaliti kasnije.

Official Site

SPECIFIKACIJE:
Žanr: action RPG
Razvojni tim: Guerrilla Games
Izdavač: SIE
Platforme: PS5 (testirano), PS4