Poput pravog kung fu majstora, Sifu ne prašta greške. Propustite blokirati protivnički udarac ili se izmaknuti potezu sa kojim će vas oboriti sa nogu i ubrzo ćete se oprostiti od ovog svijeta.

No, koliko god ona brzo stizala, smrt u ovoj igri nije kraj. Bar ne na prvu - naime, Sifu ćete igrati kao kung fu borac ili borkinja sa magičnom amajlijom, koja će vam dopuštati da se nekoliko puta vratite u život, prije nego zaista zaginete i ugledate game over ekran.

I tu dolazimo do druge strane amajlije - svaki put kada padnete u borbi i kada vas dotična vrati u život, vaš lik će ostariti za nekoliko godina, što će vam kao iskusnim kung fu majstorima pojačati napade, ali vam i smanjiti health, obzirom da ćete biti stariji i krhkiji.
A ukoliko se u strahu od teških igara pitate o kakvom smo to game over ekranu govorili nešto ranije, udahnite duboko, jer Sifu će vas definitivno namučiti. Igra je tako podijeljena na nekoliko nivoa, na kraju svakog od kojih će vas čekati po jedan izuzetno opasan i ubitačan boss. A jednom kada ih pobijedite - i to obično nakon nekoliko pokušaja i restartovanja kompletnog nivoa - preći ćete na idući, ali sa onoliko godina sa koliko ste završili prethodni.

Drugim riječima, nakon što se dobro napatite završavajući drugi nivo, vrlo lako bi se moglo desiti da na treći ušetate sa 50-ak ili čak 60-ak godina, što će značiti da će vas amajlija moći oživjeti svega još nekoliko puta prije neminovnog restarta nivoa.

Ali, jednom kada - i ako - savladate sistem borbe koji je pred vama, Sifu će postati još veći užitak igrati. Protivnike ćete mlatiti nogama i rukama, razbijati ih od zidove ili ih spoticati gurajući im pod noge obližnji namještaj. Ili ćete ih gađati flašama ili tući palicama koje vam se nađu pri ruci. I sve to uz vrhunske animacije, oku ugodne nivoe i art dizajn, ali i solidan elektronski soundtrack sa elementima tradicionalne kineske muzike, koji će itekako doprinositi atmosferi igre.

Na kraju vam preostaje jedino da se zapitate da li ste i koliko spremni za igru koja od vas očekuje da je propisno savladate, jer Sifu - kao što smo rekli na početku - ne prašta greške. Bar ne u onoj mjeri koliko bi nama bilo dovoljno da ne dignemo ruke od igre i ostavimo je za kasnije, u nadi da će nam najavljeni novi nivoi težine olakšati život i uživanje u ovoj unikatnoj i, unatoč njenoj težini, odličnoj kung fu avanturi.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: beat ‘em up
Razvojni tim/izdavač: Sloclap
Platforme: PS5 (testirano), PS4, PC