Jedna stvar nam nikad neće dosaditi - a ta je brzina kojom se učitavaju PlayStation 5 igre. Uzmite na primjer remaster posljednjih nastavaka Uncharteda, nedavno objavljen u verziji za Sonyjevu novu konzolu, u kojem će učitavanje nove igre, odabranog poglavlja ili neke snimljene pozicije trajati svega nekoliko sekundi.

Štaviše, čak ni učitavanje posljednje snimljene pozicije putem Activity kartice, direktno sa PS5 home ekrana, neće trajati puno duže, tako da ćete se u Naughty Dogovim predivnim svjetovima naći u tren oka.

No, vratimo se na početak - Uncharted: Legacy of Thieves Collection donosi remasterizovane verzije posljednja dva nastavka ovog popularnog serijala - i to na PlayStation 5, ali i na PC, gdje se očekuje nešto kasnije ove godine.

Sami remasteri pak donose nekoliko noviteta - pored već spomenutog i skoro-pa-instantnog učitavanja, tu je i nekoliko grafičkih modova, solidna podrška za haptički feedback i analogne triggere na DualSense kontrolerima, kao i nekoliko manjih grafičkih poboljšanja.

Konkretno, od Uncharteda na PlayStationu 5 možete očekivati tri moda, od kojih će prvi igru vrtiti u punoj 4K rezoluciji i 30 frameova u sekundi, a drugi u upscaled 1440p rezoluciji i 60 frameova u sekundi. Na kraju, tu je i mod koji će rezoluciju spustiti na 1080p, a framerate podići na 120 frameova u sekundi - ukoliko već imate TV sa podrškom za ovu frekvenciju osvježavanja slike. I što je najbolje od svega, promjena aktivnog moda neće zahtijevati restart igre, tako da je na vama da odlučite da li preferirate 4K rezoluciju ili 60 frameova u sekundi - ili da se konstantno predomišljate, mijenjajući modove u letu.

Naravno, impresivne tehnikalije nam ne bi puno značile da igra koju pokreću nije čemu - ali je njen kvalitet u ovom slučaju već odavno dobro poznat. Igrajući Legacy of Thieves Collection smo se tako samo podsjetili koliko smo zapravo uživali - i još uvijek uživamo - u Unchartedu. Od hladne Škotske i predivnog Madagaskara iz Uncharteda 4, pa do veličanstvene Indije u koju nas vodi The Lost Legacy, svaki moment u igrama je bio priča za sebe, bilo da smo se šunjali i napucavali, bilo da smo jednostavno upijali atmosferu svijeta tokom nekih od mirnijih momenata. A da i ne spominjemo Naughty Dogove vrhunske vizuale i zvuk, koji su se i ovaj put pokazali kao bezvremenski, obzirom da su sa svojom stilizacijom izgledali fantastično i na PlayStationu 4, tako da ih nije ni trebalo puno zategnuti ni da nas impresioniraju na PlayStationu 5.

Stoga ćemo vam Legacy of Thieves Collection preporučiti kao odličan podsjetnik na evoluciju Naughty Dogovog dizajna i filmskog pristupa akcionim avanturama, koja je kulminirala u genijalnom drugom nastavku The Last of Usa.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akciona avantura
Razvojni tim: Naughty Dog
Izdavač: SIE
Platforme: PS5 (testirano), PC (datum izlaska: 2022.)