Originalno objavljen još 2005. na PlayStationu 2, Xboxu i PC-u, Psychonauts nam je ostao u sjećanju kao jedna od maštovitijih igara iz tog perioda. No, obzirom na slabu prodaju i činjenicu da kultni statusi ne plaćaju račune, debitantski naslov ekipe iz studija Double Fine smo promptno ubacili u mentalnu ladicu sa svim onim drugim igrama za čije nastavke smo ubijeđeni da nikada neće ugledati svjetlo dana.

A onda se desilo čudo. Ili, bolje rečeno, malo vjere u nemoguće i nešto više crowdfunding podrške, zahvaljujući kojima su nas Tim Schafer i ekipa podsjetili kako se čak i najluđi snovi nekada znaju ostvariti.

***

Psychonauts 2 nastavlja priču našeg heroja i mentalnog specijalnog agenta Razputina nekoliko dana nakon završetka originala - vođa Psihonauta je kidnapovan (i odmah potom spašen u kratkoj VR avanturi Rhombus of Ruin), a na Razu i njegovim prijateljima je da otkriju zašto.

Ono što slijedi je maštovita, šarmantna i na momente iznenađujuće mračna Double Fine avantura u ruhu old-school 3D platformera, u kojoj ćete lutati umovima drugih likova, pomažući im da riješe raznorazne mentalne probleme.

Međutim, za razliku od originala, u tuđe umove više nećete uskakati tek tako, već ćete ih sada skoro uvijek pitati za pristanak - što igru čini samo još empatičnijom. I budite bez brige, jednom kada uđete u tuđi um, Psychonauts 2 će vas i dalje oduševljavati sa nesvakidašnjim nivoima, baš kao i original.

U jednom trenutku ćete se tako naći u umu stare rock zvijezde, koji je najlakše opisati kao oličenje psihodeličnog rock’n’rolla i prateće estetike, da bi u drugom zaglavili u kulinarskoj TV emisiji sa plišanim životinjama i živim sastojcima, a netom nakon toga u svijetu bakterija koje žive u prljavoj cipeli u lokalnoj kuglani, kroz koji ćete se kotrljati na ogromnoj kugli za kuglanje.

I što je najbolje od svega, svaki od tih umova i svjetova će vam pomoći da još bolje upoznate igrine ionako šarmantne i zanimljive likove. A čak i kada ne budete lutali tuđim umovima, Psychonauts 2 je užitak istraživati, sa nekoliko područja u vanjskom svijetu, gdje ćete moći praktikovati Razove akrobatske vještine i baciti se u potragu za gomilom sakrivenih tajni i bonusa koji upotpunjuju 3D platforming segmente igre.

Osim toga, Psychonauts 2 donosi i znatno širi spektar protivnika u vidu različitih mentalnih prepreka i stanja sa kojima se u određenim trenucima svi suočavaju, od žaljenja i sumnje, pa do napada panike. I svi oni će predstavljati gameplay prepreke na sebi svojstven način - sumnje će vas tako usporavati, napadi panike će biti adekvatno haotični i stresni, dok će enableri osnaživati druge protivnike i emocije/stanja koja oni predstavljaju.

***

Nevjerovatno maštovita i šarmantna, nerijetko smiješna - ali i mračna - Psychonauts 2 je igra kakvu smo kao fanovi originala mogli samo poželjeti. Sa pričom i likovima koji će vam na svoj ludi način ispričati priču o problemima sa kojima se svi susrećemo, upakovanim u spektakularnu audio-vizualnu cjelinu, najnoviji naslov studija Double Fine je ujedno i njihov najbolji. Još samo kada Razovu iduću avanturu ne bi ponovo morali čekati 16 godina…

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akciona avantura
Razvojni tim: Double Fine
Izdavač: Xbox Game Studios
Platforme: PS4, Xbox Series X (testirano), Xbox One, PC