Ako volite snijeg, boardanje i ekstremne sportove, velike su šanse da se sjećate Steepa, Ubisoftove igre koja nas je odvela na virtuelne Alpe i dala nam priliku da se spuštamo niz njihove vrhove na skijama i snowboardu - ali i da poletimo iznad njih uz uvijek zabavni wingsuit.

A sada, pet godina kasnije, pred nama je Riders Republic, nova igra sa potpisom kreatora Steepa, Ubisoftovog Annecy studija, koja obogaćuje formulu svog prethodnika sa brdskim biciklizmom.

I ne samo to - Riders Republic donosi i još veću mapu, koja kombinuje nekoliko američkih nacionalnih parkova, uključujući Yosemite Valley, Grand Teton i Bryce Canyon. Drugim riječima, od igre možete očekivati znatno više različitih okruženja - a ne samo ona prekrivena snijegom - u kojima ćete se utrkivati i tražiti sakrivene bonuse, od neobičnih novih bicikala, pa do najvećih prirodnih znamenitosti spomenutih parkova.

Sami sportovi u kojima ćete učestvovati su solidno razrađeni - na biciklu ćete npr. moći pedalati regularno ili “sprintati”, što će vam trošiti staminu, dok ćete leteći sa wingsuitom postepeno puniti skalu koja vam omogućava da se nakratko izdignete nešto više iznad tla, kako bi produžili let i prošli kroz checkpoint čiju visinu niste na vrijeme pravilno procijenili.

I što je najbolje od svega, osjećaj brzine je vrhunski u svim sportovima, što ćete vam postati još i jasnije ukoliko se odlučite u trkama učestvovati iz prvog lica, bilo da se spuštate na biciklu niz  skoro pa okomite stijene, ili jurite kroz krošnje drveća sa wingsuitom na raketni pogon.

Ostatak izazova u igri će činiti izvođenje različitih trikova na biciklu, skijama i snowboardu - što nas podsjeća kako moramo pohvaliti Ubisoftov pristup kontrolama i asistencijama u izvođenju trikova. Naime, ako se želite opustiti i eksperimentisati sa trikovima bez puno muke i sa automatskim okretanjem prilikom slijetanja - tu je opcija za vas. Baš kao što je tu i opcija za manuelno okretanje i slijetanje, koja će zahtjevnijim igračima donositi više iskustvenih poena i kredita.

Unatoč svemu tome, neki bi Riders Republic i dalje mogli posmatrati kao još samo još jednu open world igru sa ogromnom mapom ispunjenom raznim aktivnostima - ali, ako nas pitate, to je zadnje što bi trebali uraditi.

Uostalom, malo koja sportska igra nas je ovoliko zadržala uz ekran… iako je ovdje zapravo više riječ o trkaćoj igri, u kojoj ćete se utrkivati na nešto drugačije načine. Kada već ne budete jednostavno uživali u slobodi kretanja koju vam nudi i nekada vanzemaljskim, a nekada sasvim normalnim - ali oku uvijek ugodnim pejzažima.

Drugim riječima, Riders Republic je definitivno vrijedan vaše pažnje i zaslužuje da mu date šansu, a zatim nam se  pridružite i u njegovim haotičnim masovnim utrkama za 64 igrača.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: extreme sports
Razvojni tim/izdavač: Ubisoft
Platforme: PS5 (testirano), PS4, Xbox Series, Xbox One, PC