Nakon kratkog izleta u Montanu i druženja sa ludim američkim kultistima, Far Cry se sa novim nastavkom vraća nešto egzotičnijim lokacijama, vodeći nas put Kubom inspirisane Yare. A tamo nas pak čekaju tropske plaže i šume bogate dobrim starim Far Cry haosom - što će reći gomilom protivničkih kampova kojima možemo pristupiti kako god želimo i karizmatičnim negativcem kojeg treba svrgnuti sa trona.

No, vratimo se na trenutak spomenutim plažama - Far Cry 6 izgleda odlično, a sa svojim predivnim pješčanim uvalama, bezbrojnim palmama i kristalno čistim morem, Yara je idealno okruženje za istraživanje u ove sumorne jesenje dane. Pogotovo uzimajući u obzir igrin fokus na gerilsko ratovanje, što joj daje zanimljivu - i nešto drugačiju dinamiku u odnosu na prethodne nastavke.

U bilo kojem trenutku tako možete sakriti oružje i utopiti se u lokalno stanovništvo, što će rezultovati time da vas protivnici ostave na miru sve dok ne ušetate u kakvo zabranjeno područje, omogućujući vam da lutate Yarom u miru - što ćete cijeniti kada god poželite jednostavno doći od tačke A do tačke B uživajući u pogledu ili se recimo baciti u potragu za nekim od brojnih izgubljenih blaga.

A kada se zaželite akcije i adrenalina, dovoljno je da izvučete neko od gomile oružja, okrenete se oko sebe i negdje u blizini ćete sigurno pronaći protivnički kamp ili postrojenje koje treba osloboditi i predati u ruke pobunjenicima. Pri tome, protivnicima možete pristupiti na standardne načine, šunjajući se i pažljivo gaseći alarme, dok ih gađate lukom i strijelama - ili se možete osloniti na nešto glasnije mitraljeze ili haotične bacače plamena. A da i ne spominjemo nova gerilska oružja, koja će varirati od uređaja koji protivnike gađa CD-ovima sa Macarenom (dok svira samu Macarenu), preko onog koji će ih pržiti električnim nabojima, pa do prenosne artiljerije koju ćete ispaljivati sa vlastitih leđa.

1/1

Još i zanimljiviji od svih tih oružja - iako ništa manje ubojiti - su vaši kompanjoni iz životinjskog carstva koje ćete moći voditi sa sobom. Na samom početku igre će vam se tako pridružiti Guapo, aligator u fudbalskom dresu koji će biti od velike pomoći kada vas napadnu ajkule, a tu su između ostalih i simpatični Chorizo, psić u invalidskim kolicima, kao i Chicharron, ludi pijetao sa kojim ćete obaviti nekoliko nezaboravnih misija.

Usput, kada se već dotičemo misija koje ćete igrati između sesija istraživanja i oslobađanja protivničkih kampova, moramo pohvaliti i njihovu raznolikost - iako će se opuštena atmosfera igre i njen humor nerijetko kositi sa pričom i pokušajima ozbiljnog pristupa diktaturama i problemima koje iste donose sa sobom.

Osim toga, neki bi Far Cryu 6 mogli zamjeriti i to što pretjerano ne mijenja dobitnu formulu serijala kada su gameplay loop i sistemi u pitanju - što nama i nije toliko smetalo, za razliku od nekoliko drugih sitnica. Tu prije svega mislimo na manjak slobode prilikom penjanja preko kojekakvih ograda (iako će se vaš lik lako popeti preko posebno označenih stijena iste visine), povremene grafičke probleme poput pucanja slike uzrokovanog nedostatkom V-Synca i kasnog učitavanja vozila na srednjim udaljenostima, te loš checkpoint sistem koji bi nas vraćao na sami početak misije u kojoj smo se već 15-20 minuta pokušavali šunjati prije nego smo glupo zaginuli (što bi bilo barem donekle riješeno sa trenutno nepostojećom opcijom za manuelno snimanje pozicije).

Nego, da ne dužimo - iako kao novi nastavak serijala nije ni blizu revolucije kojom se bavi u svojoj priči, Far Cry 6 je pitka igra u kojoj ćete uživati u predivnim pejzažima, zabavnim sporednim aktivnostima i raznolikim misijama, povremeno sa svojim likom pjevušeći Livin’ La Vida Loca od Ricky Martina, dok ista bude svirala na radiju auta sa kojim jurite u još jedan zalazak sunca i ko zna kakve avanture na drugom kraju Yare.

Official Site

SPECIFIKACIJE:
Žanr: FPS
Razvojni tim/izdavač: Ubisoft
Platforme: PS5 (testirano), PS4, Xbox Series, Xbox One, PC