Sa svojim ljupkim likovima, vrhunskim animacijama i šarenim vizualima, Kena je jedna od onih igara koje plijene pažnju od prvog trailera. A ukoliko se pitate kako ranije niste čuli za njen razvojni tim, ubijeđeni kako već znate većinu njih sposobnih za vizuale i animacije ovog nivoa, budite bez brige - niste jedini.

Naime, studio Ember Lab se donedavno uopšte nije bavio razvojem igara, već animacijom, zbog čega i ne čudi što je upravo to highlight igre. Svijet u Keni tako izgleda bajkovito, a likovi kao da su ispali iz kakvog Disneyevog ili Pixarovog animiranog filma, sa velikim ekspresivnim očima, šarmantnim osmijesima i naglašenim pokretima.

Ništa manje od vizuala nije impresivan ni zvuk (izuzev glasovne glume, kojoj fali malo više... strasti?), sa melodičnim soundtrackom i razigranim i simpatičnim zvučnim efektima koji će u sjećanje prizivati Zeldu i Okami, baš kao što će to činiti i neki drugi elementi igre.

Ono što je pak upakovano u te tehnički prvoklasne i artistički šarmantne vizuale je klasična akciona avantura, u kojoj ćete malo trčkarati okolo usput rješavajući poneku zagonetku, a malo se boriti sa raznoraznim protivnicima.

I tu dolazimo do glavnog problema - ako grafiku i soundtrack ostavimo po strani, Bridge of Spirits se ničim ne izdvaja iz mora drugih akcionih avantura. Priča o samoj Keni i njenim nastojanjima da pomogne duhovima umrlih pri prelasku na drugi svijet nam nije bila posebno interesantna, baš kao ni likovi koje smo do sada sreli. Nešto zanimljivije nam je bilo istraživanje svijeta igre - ali nikada narativno, već uglavnom mehanički, zahvaljujući načinu na koji bismo rješavali zagonetke korištenjem luka i strijele i malih Rot stvorenja koji pomažu Keni.

Slična situacija je i sa borbom - protivnike smo tako tukli štapom i gađali sa lukom i strijelama, povremeno se boreći i sa nešto opasnijim bossovima, ali nikada nismo ostali bez daha ili oduševljeni nekim potezom, protivnikom ili jednostavno osjećajem tokom borbe.

***

Nakon nekoliko sati druženja sa igrom, moramo priznati da nas Kena nije posebno impresionirala. Da je pravi slatkiš za oči i uši - jeste. Da je sasvim kompetentna po pitanju gameplay sistema i strukture - jeste i to. Ali, ni u jednom trenutku nas nije zaintrigirala sa svojom pričom i likovima, baš kao što nas nije iznenadila sa svojom borbom ili istraživanjem svijeta da je poželimo preporučiti drugima i sa njima pričati o njoj.

Naravno, nije isključeno da je problem u nama i da proteklih dana nismo bili u adekvatnom raspoloženju za jednostavnu i oku ugodnu avanturu, baš kao što nije isključeno ni to da ćemo joj se jednog dana vratiti u nadi da će drugi utisak biti bolji od prvog.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akciona avantura
Razvojni tim/izdavač: Ember Lab
Platforme: PS5 (testirano), PS4, PC