U želji da nam dokažu koliko su hiperproduktivni (kao da to nismo već znali), Ryu Ga Gotoku Studio nas je nepunih godinu dana nakon posljednje Yakuze počastio sa novom igrom o japanskom kriminalnom podzemlju.

No, umjesto ko zna koje po redu Yakuze, ovaj put je u pitanju novi nastavak Judgment serijala koji igramo sa druge strane zakona.

***

Kao i njegovog prethodnika, Lost Judgment ćete igrati u ulozi zgodnog privatnog detektiva Takayukija Yagamija, istražujući razne zločine i gubeći se u moru sporednih aktivnosti i mini-igara.

Očekivano, Yagami će problemima pristupati na nešto drugačiji način nego smo to navikli u Yakuzi. Drugim riječima, Lost Judgment ćete igrati onako kako bi jedan detektiv i trebao, prateći mete i prisluškujući njihove razgovore, povremeno ih fotografišući u kompromitirajućim situacijama ili se bacajući u potjeru za njima kada daju petama vjetra.

Pri tome, tokom praćenja ćete morati držati distancu, sakrivajući se iza uglova ili se praveći da gledate nešto na telefonu ili vežete pertle kada mete postanu sumnjive, dok će njihovo fotografisanje podrazumijevati obraćanje pažnje na ključne detalje same istrage (ali i tehnikalije poput fokusiranja i zumiranja).

Usput, ako vam nakon najnovije Yakuze i njenog sistema borbe na poteze nedostaje old school beat-em-up šaketanje sa protivnicima, imamo dobre vijesti za vas! Lost Judgment nudi klasični sistem borbe kojeg se ne bi postidio ni Kazuma Kiryu, u kojem ćete protivnike tabanati i bacati okolo, svako malo aktivirajući specijalne poteze sa kojim ćete ih recimo zatući biciklom koje vam se našlo pri ruci. A kako bi se dodatno prilagodili različitim situacijama, na raspolaganju ćete imati i nekoliko stilova borbe koje ćete moći mijenjati u letu.

Kada probleme ne budete rješavali šakama - ili za Judgment nešto prikladnijim šunjanjem - vrijeme ćete provoditi lutajući ulicama dobro poznatog Kamurocha, ali i jedne nove lokacije. Tamo ćete pak pronaći planinu distrakcija u vidu raznih sporednih aktivnosti i mini-igara, među kojima su i ovaj put neki stari Segini naslovi, igrivi na Yagamijevoj Sega Master System konzoli.

***

I dok Lost Judgment, barem ako je suditi po prvih nekoliko sati igre, neće nadmašiti fantastičnu Yakuzu: Like a Dragon, ne sumnjamo kako će nas nastaviti nasmijavati, šarmirati i intrigirati sa svojim detektivskim misterijama.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akciona avantura
Razvojni tim: Ryu Ga Gotoku Studio
Izdavač: Sega
Platforme: PS5 (testirano), PS4, Xbox Series, Xbox One