Trava je uvijek zelenija negdje drugdje, tamo gdje vi inače ne koračate - što nam je dokazala i nova ekspanzija za Assassin’s Creed Valhallu, vodeći nas put lijepe Francuske. Ili, bolje rečeno - Franačke.

I dok su nam franačke livade definitivno djelovale zelenije od engleskih, usput nas sa svojim vinogradima podsjećajući na maestralni The Witcher 3: Blood and Wine, The Siege of Paris kao cjelina se pokazao tek OK.

Pođimo od sporednih aktivnosti - tamo gdje nas je prethodna ekspanzija počastila sa jednostavnom, ali relativno interesantnom mogućnošću razvoja trgovačke mreže u Irskoj i pokretanja trgovine sa drugim državama, The Siege of Paris nudi nešto još jednostavnije. Naime, najveći novitet na polju sporednih aktivnosti su ovaj put misije u kojima ćete sa nekoliko pripadnika francuskog pokreta otpora trebati eliminirati određene protivnike ili ukrasti određene dokumente. A sve što ćete dobiti kao nagradu je jedan novi set armora (koji istini za volju izgleda dobro), ali da su nas navedene misije zabavile… to vam baš i ne bi mogli reći.

Sa druge strane, nova ekspanzija donosi nekoliko kratkih sporednih questova i avantura kojih nije bilo u prethodnoj… iako nam ni oni nisu bili na nivou onih iz originalne Valhalle.
Srećom, glavna priča je ovaj put nešto zanimljivija i prati Eivor na njenom (ili njegovom) putu ka Parizu, gdje će pokušati uvjeriti karolinškog kralja Karla Debelog da Englesku ostavi na miru. Naravno, Eivor će se usput zateći u središtu kojekakvih političkih igara i kraljevskih spletki, iz kojih će se uglavnom izvlačiti borbom, šunjanjem i ponekim dijalogom.

A onda su tu i tzv. “Infiltration”, odnosno “Black Box” misije, urađene u stilu istoimenih misija iz Assassin’s Creed Syndicatea, u kojima će vam igra dati metu i nekoliko načina da joj priđete i eliminišete na specifičan način, što je svakako vrijedno hvale. Ovisno od vašeg raspoloženja i stila igre, nekada tako možete pratiti manje sporedne priče i likove koji će vam pomoći da priđete meti - ili se možete osloniti na svoje vještine percepcije i parkoura, istražujući protivnička područja u potrazi za adekvatnim rupama u odbrani kroz koje ćete se provući do svog cilja.

I sve to ćete završiti za nekih desetak sati - ako ne i brže - što The Siege of Paris čini jednom od kraćih Assassin’s Creed ekspanzija u proteklih nekoliko godina. A od vašeg zasićenja serijalom će ovisiti koliko slađom - nama je uprkos manjku kvalitetnih i interesantnih sporednih aktivnosti bila sasvim solidna, pogotovo sa svojom glavnom pričom punom političkih spletki i pitoresknim franačkim brdima i dolinama.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akciona avantura
Razvojni tim: Ubisoft Montreal
Izdavač: Ubisoft
Platforme: PS5 (testirano), PS4, Xbox Series, Xbox One, PC