Ako immersive sim igrama poput Deus Exa i Dishonoreda pristupate kao i mi, polako se šunjajući kroz njihove svjetove i promptno učitavajući posljednju snimljenu poziciju svaki put kada vas neko otkrije - Deathloop je igra za vas.

I to samo zato što vam neće dopustiti da se oslonite na već spomenuti i itekako izlizani trik.

***

Na prvi pogled, najnoviji naslov majstora iz Arkane Lyona je Dishonored na LSD-u, sa opičenim likovima koje trebate eliminisati i šarenom estetikom koja je pobjegla iz 60-ih godina prošlog stoljeća. No, čim malo zagrebete ispod površine, otkrićete i druge slojeve igre, koji u sjećanje prizivaju nekoliko drugih, ali ništa manje genijalnih naslova - od Hitmana, pa do Dark Soulsa.

Kao i Dishonored, Deathloop ćete igrati iz prvog lica, kombinujući mačetu i vatrena oružja sa specijalnim vještinama poput teleporta ili recimo povezivanja protivnika nevidljivom vezom kako bi se ono što uradite jednom primijenilo na sve njih. Isto tako, kroz svijet igre se možete kretati kao manijak koji prvo puca pa postavlja pitanja, ili tiho, šunjajući se kroz protivničke redove i eliminišući ih najtiše što možete. A za koji god pristup da se odlučite, svako malo ćete čitati kojekakve dokumente razbacane okolo i prisluškivati protivničke razgovore - i to sve u nadi da ćete otkriti nove načine kako pristupiti zabranjenim područjima i samim metama.

I tu dolazimo do ključnog elementa po kojem se Deathloop razlikuje od Dishonoreda - vremenske petlje oko koje se vrti kompletna igra.

1/1

Naime, u Deathloopu preuzimate ulogu Colta, lika koji se pijan i bez sjećanja budi na plaži i saznaje kako je zaglavio u vremenskoj petlji, te kako konstantno proživljava isti dan na misterioznom ostrvu prepunom maskiranih manijaka. Ubrzo potom, saznaćete i to kako petlju možete prekinuti ubijanjem svih 8 lidera spomenutih manijaka u toku istog dana - što nas dovodi do priče o strukturi igre.

Deathloop je tako podijeljen u četiri doba dana (jutro, podne, poslijepodne i večer) i četiri gradska distrikta koja možete posjetiti tokom njih. I dok će vaše akcije uzrokovati razne posljedice u toku jednog dana, petlja će se resetovati čim sat otkuca ponoć, a vi krenuti ispočetka. Ali, uz jednu bitnu razliku - Colt će se sjećati prethodnog dana i svega što je do tada otkrio (usput zadržavajući oružja i skillove koje je tzv. “infusion” procesom učinio otpornim na petlju, te gubeći sve ono za što nije imao dovoljno resursa).

Na taj način, igra briše granicu između vas i glavnog lika, jer ćete znati i proživljavati ono što on zna i proživljava, dok će se priča nastavljati nakon svake vaše pogibije koje će biti svjestan i sam Colt.

Uzimajući to u obzir, informacije koje prikupite čitanjem raznih dokumenata i prisluškivanjem protivničkih razgovora će biti ključ vašeg uspjeha. Ko će se naći sa kim, gdje i kada - te kako sve mete dovesti na mjesto gdje ih možete lako eliminisati - informacije su koje će, uz otkrivanje detalja o priči i likovima, činiti pola igre.

Međutim, za razliku od recimo Outer Wildsa, igre koja vam je samo pomagala u prikupljanju i povezivanju ključnih informacija, očekujući od vas da iz toga izvedete zaključke, Deathloop će automatski izvoditi zaključke za vas, jasno vam dajući do znanja šta tačno trebate uraditi jednom kada prikupite dovoljno informacija.

Nažalost, mi u opcijama nismo pronašli onu sa kojom bi ovaj sistem učinili nešto opskurnijim i kompleksnijim, ali smo utjehu pronašli u opciji za isključivanje objective markera, što preporučujemo i vama, kako bi se tokom istraživanja nivoa fokusirali upravo na to - njihovo istraživanje.

I budite bez brige - level dizajn je onakav kakav smo od nove Arkane igre i očekivali. Što će reći maestralan, sa lokacijama kojima možete pristupiti iz svakog mogućeg ugla, bilo da se volite penjati po krovovima, bilo da preferirate podrume i mračne uličice.

Uz sve navedeno, tu je i multiplayer mod nalik na Dark Souls invazije, sa jednom od meta koja će vam redovno upadati u igru sa ciljem da vas eliminiše i zaštiti petlju - što će situaciju okrenuti naglavačke, pretvarajući vas iz lovca u lovinu kada vam to najmanje treba.

Usput, da li smo spomenuli kako vam Deathloop ne daje mogućnost snimanja i učitavanja pozicije, umjesto toga vam dajući po tri “života” na svakom nivou, resetujući petlju kada ih potrošite? i što je najbolje od svega, to igru čini interesantnijom, inspirišući vas da improvizirate i reagujete na situacije u kojima ste se našli, umjesto da se konstantno fokusirate na jednu te istu taktiku i snimate, odnosno učitavate pozicije svakih nekoliko minuta kao što ste recimo mogli u Dishonoredu ili Deus Exu.

***

Kada se sve sabere i oduzme, ostaje nam jedinstvena igra kakva se ne viđa svaki dan. Kombinujući vrhunski level dizajn i slobodu kretanja sa intrigantnom premisom o vremenskoj petlji, multiplayer invazijama i obiljem stila, Deathloop će vas nesumnjivo podsjetiti na druge igre - ali ćete ga definitivno igrati kao nijednu drugu.

I koliko god tu bilo prostora za napredak i još veće i bolje ideje, nećemo cjepidlačiti, već ćemo vam novi naslov genijalaca iz Arkanea preporučiti kao jednu od najboljih igara godine i obavezno štivo za sve ljubitelje njihovog opusa i immersive sim žanra.

Official Site

SPECIFIKACIJE:
Žanr: immersive sim
Razvojni tim: Arkane Studios
Izdavač: Bethesda Softworks
Platforme: PS5 (testirano), PC