Ako je Alien: Isolation bio idealna igra za ljubitelje originalnog Aliena, Aliens: Fireteam Elite je igra krojena po mjeri ljubitelja Aliensa.

Drugim riječima, nećete je igrati kao članica porodice Ripley, sakrivajući se od jednog ubitačnog xenomorpha, već ćete uskočiti u čizme marinaca koji će ljigavim problemima uvijek pristupati u timu i sa adekvatnim arsenalom oružja u rukama.

I odmah na početku vam možemo reći kako je Aliens: Fireteam Elite upravo ono što smo i očekivali - jednostavna, ali atmosferična kooperativna pucačina iz trećeg lica, u kojoj ćete sa svojim timom napucavati na stotine xenomoprha. No, nemojte nas shvatiti pogrešno kada kažemo “jednostavna”, jer pri tome ne mislimo ništa loše. Naprotiv - očigledno je kako je razvojni tim Cold Iron Studios znao šta može i sa čime raspolaže, pri tome pametno realizujući svoju viziju.

Na svakom ćošku ćete tako primjetiti njihovu ljubav ka izvornom materijalu - od odličnih vizuala, preko još boljeg soundtracka sa potpisom Austina Wintoryja, pa do brojnih citata u menijima, skoro svaki element igre će u sjećanje prizivati i biti savršeno vjeran Alien filmovima i mitologiji.

Uzmite samo za primjer botove koji će činiti ostatak vašeg tima ukoliko igru budete igrali sami - umjesto da ih prikažu kao regularne marince, developeri su se odlučili da ih prikažu kao klasične Alien androide, što je samo jedan od bezbroj detalja koji doprinose vrhunskoj atmosferi igre.

Sama kampanja je podijeljena u nekoliko poglavlja, od kojih će svako biti sačinjeno od po tri misije od po 20-30 minuta, dok ćete nakon prvog odigravanja priče otključati i Horde mod, u kojem će vam cilj biti da preživite što duže možete.

Međutim, ako ćemo iskreno, dotične misije nikada neće biti mehanički posebno interesantne, baš kao što ni napucavanje xenomorpha neće krasiti neka spektakularna shooting mehanika. Ali, misije će pratiti interesantnu priču, baš kao što će i shooting mehanika služiti svojoj svrsi, nikada ne kvareći iluziju da ste izgubljeni negdje u dubinama svemira, gdje će vaš vrisak čuti samo ostatak tima… prije nego i sami zaginu.

Usput, vrijedi istaći kako ćete osim običnih aliena napucavati i razne specijalne xenomorphe (poput recimo onih koji vas iz daljine gađaju kiselinom ili onih koji se zalijeću na vas kako bi vam eksplodirali pred nosom), te kako ćete na raspolaganju imati i nekoliko igrivih klasa (svakako preporučujemo da sa sobom što češće vodite i jednog bolničara), kao i nekoliko različitih nivoa težina, od kojih će oni viši definitivno igru učiniti napetijom i zanimljivijom.

I dok će čak i oni niži biti relativno izazovni - pogotovo ako poslušate naš prijedlog i isključite UI elemente koji vam označavaju protivnike na ekranu, ili vam sa velikim crvenim X znakom daju do znanja kada ste ih ubili - na višim ćete morati paziti na puno više stvari, od izbjegavanja pucanja po ostalim članovima tima, pa do izbjegavanja još opasnijih aliena i lokvi smrtonosne kiseline koje će isti redovno ostavljati za sobom.

A sada zamislite sve to u igri u kojoj će gomile xenomorpha redovno izlaziti iz svake moguće pukotine, pužući po zidovima i plafonima i izluđujući vaš motion tracker, dok oko vas grme oružja vaših suboraca - i shvatićete zašto nam se Aliens: Fireteam Elite toliko svidio i zašto ćemo ga srdačno preporučiti svim ljubiteljima ove legendarne franšize.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: co-op multiplayer TPS
Razvojni tim: Cold Iron Studios
Izdavač: Focus Home Interactive
Platforme: PS5 (testirano), PS4, Xbox Series, Xbox One, PC