Godinu dana nakon što nas je počastio sa svojom predivnom vizijom feudalnog Japana, studio Sucker Punch je odlučio da nas podsjeti na to koliko smo uživali u istoj, lansirajući Ghost of Tsushima Director’s Cut.

***

Glavna zvijezda nove verzije Ghosta je svakako Iki Island ekspanzija, koja vas vodi na potpuno novu lokaciju i koja ovdje stiže u paketu sa originalnom igrom. Naravno, ukoliko već posjedujete kopiju dotične, ekspanziju možete kupiti i zasebno u vidu Director’s Cut nadogradnje, dok svoju PS4 verziju igre možete nadograditi na onu za PS5, sa kojom ćete dobiti i nekoliko dodatnih bonusa.

Tu prije svega mislimo na dinamičku 4K rezoluciju i glatkih 60 frameova u sekundi, ali i odličnu podršku za DualSense kontroler, sa haptičkim feedbackom koji će jahanju na konju, sviranju flaute i mačevanju dati sasvim novu dimenziju. Na kraju, tu je konačno i japanski lip sync, moguć zahvaljujući snazi PlayStationa 5 i njegovom renderisanju cut-scena u stvarnom vremenu, što će cijeniti svi koji Ghost of Tsushimu žele igrati onako kako Buda zapovijeda - sa japanskim glasovima i engleskim (ili hrvatskim) titlovima.

I sa pričom o tehnikalijama iza nas, vrijeme je da se osvrnemo na ono najbitnije - Iki Island je, najkraće rečeno, Ghost of Tsushima u svom najboljem i najljepšem svjetlu. Osim što izgleda fenomenalno, sa pejzažima koji oduzimaju dah - pogotovo kada vas okupaju zlatne sunčeve zraka netom prije njegovog zalaska - Iki donosi i nove gameplay mehanike, kao i gomilu novih ideja i iznenađenja. I sve to upakovano u još interesantniju i za našeg heroja ličniju priču o ostrvu na kojem će pokušati zaustaviti mongolsku invaziju… nakon što je isto palo pod invazijom samuraja predvođenom njegovim vlastitim ocem nekoliko godina ranije.

Svaki od novih questova će tako biti interesantan na drugačiji način, usput redovno mijenjajući pristup igri, sa idealnim omjerom akcije, istraživanja i šunjanja. A da i ne spominjemo to kako će vas Iki Island konstantno oduševljavati sa velikim i malim momentima, pri čemu ne mislimo samo na one orijentisane na gameplay, već i na one narativne. I budite bez brige - čari njihovog otkrivanja ćemo prepustiti vama, iako ovdje moramo pohvaliti barem neke, poput npr. protivnika koji će u pola borbe izvući drugo oružje, tjerajući vas da u letu promijenite svoj mačevalački stav, ili recimo raznih načina na koje će igra narativno reagovati na situacije u kojima ste se zatekli.

***

Koliko god da smo očekivali da će nam se svidjeti, Iki Island - kao i kompletna Director’s Cut verzija Ghosta - nas je uspio iznenaditi i oduševiti još i više, toliko da smo ga spremni proglasiti jednom od najboljih ekspanzija koje smo igrali u dugo vremena.

A ukoliko je u proteklih godinu dana uspio podići kvalitet Ghost of Tsushima formule na ovaj nivo, teško se oteti dojmu da bi nas Sucker Punch sa idućim nastavkom svoje samurajske avanture mogao ostaviti bez teksta i kreirati jednu od najboljih PlayStation ekskluziva u historiji Sonyjeve konzole.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akciona avantura
Razvojni tim: Sucker Punch Productions
Izdavač: SIE
Platforme: PS5 (testirano), PS4