Najnoviju igru ekipe iz studija Supergiant Games je najlakše opisati kao kulminaciju svega na čemu su do sada radili.

Tu su tako novi i interesantni načini pričanja priče, koji u sjećanje prizivaju ne samo Bastion sa svojim naratorom, već i Pyre, obzirom da se priča neće zaustaviti kada umrete, umjesto toga se prilagođavajući okvirima igrinog roguelike žanra.

Zatim su tu i pametno zamišljeni i realizovani gameplay sistemi kojih se ne bi postidio ni Transistor, a ne smijemo zaboraviti ni oku ugodni vizuelni stil u kojem ćete uživati iz izometrijske perspektive, bogatu postavu raspričanih i vrhunski odglumljenih likova, te očekivano prvoklasni soundtrack sa potpisom Darrena Korba.

No, krenimo nekim redom.

***

Hades je najnoviji u nizu indie roguelike naslova koji će vas voditi kroz randomizirane nivoe na kojima ćete pronalaziti razne nadogradnje za svog lika, od kojih će neke biti trajne, a većina privremene. Što će reći da ćete ih izgubiti nakon što zaginete - a u Hadesu ćete ginuti često.

I dok smo sve to vidjeli već bezbroj puta u drugim igrama, ono što Hades izdvaja iz gomile je način na koji je svoje roguelike elemente upakovao u priču inspirisanu grčkom mitologijom. Naime, u igri preuzimate ulogu besmrtnog Zagreusa, sina naslovnog boga grčkog podzemlja - i cilj vam je pobjeći iz očevog carstva (usput ćete upoznati ostatak grčkog panteona, ali i mnoge druge likove iz grčke mitologije, koji će vam davati raznorazne i za borbu sa dušama umrlih itekako korisne bonuse).

I tu se vraćamo na ono što smo rekli ranije - u igri ćete ginuti često, ali to nikada neće zaustaviti priču, već je samo pogurati dalje. Nakon svake pogibije ćete se tako vratiti u odaje svog oca, koje ćete moći uređivati po želji i gdje ćete se družiti sa nekoliko interesantnih likova, slušajući njihove nekada ohrabrujuće, a nekada podrugljive komentare na vaše uzaludne pokušaje bijega.

Sama akcija je izuzetno tečna i dinamična, sa nekoliko različitih oružja od kojih ćete sa sobom uvijek moći ponijeti samo jedno, te ga zatim nadograđivati i poboljšavati do iduće pogibije. A obzirom da je svako od oružja u potpunosti drugačije od drugih, te da ćete u svakom prolazu kroz igru nailaziti na različite modifikacije za njih (koje će vam nuditi bogovi grčkog panteona), trebaće vam vremena da se naviknete na njihove prednosti i mane. I vremena da se naviknete na navikavanje na nove modifikacije, što će nekada rezultovati brzom i lakom eliminacijom protivnika i bossova, a nekada vašim satjerivanjem u ćošak.

Ali, čak i kada vas satjera u ćošak, Hades će vam ponuditi sasvim dovoljno opcija da se iz istog izvučete. Naravno, tu prije svega mislimo na permanentne nadogradnje koje ćete otključavati u toku igre, a koje će vam recimo davati više healtha i dodatne živote, ili npr. povećavati štetu koju nanosite protivnicima kada ih napadate sa leđa. Povrh toga, u opcijama ćete pronaći i God Mode, koji će vam sa svakom pogibijom podizati otpornost na štetu koju nanose protivnici, što igru čini pristupačnijom manje vještim i igračima bez puno strpljenja.

***

Uzimajući u obzir sve navedeno, nimalo nas ne čudi što je Hades zaintrigirao kako fanove žanra, tako i igrače koji ranije i nisu bili zagrijani za njega. Sa interesantnom pričom, šarmantnim likovima, fluidnom akcijom i pametnim načinom na koji je sve te elemente upakovao u roguelike žanr, najnovije čedo Supergiant Gamesa je igra koju jednostavno ne smijete propustiti.

A ukoliko i dalje niste ubijeđeni da mu date šansu… eh onda se bojimo kako za vas više nema nade, baš kao ni za duše vječito zarobljene u grčkom podzemlju.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: roguelike
Razvojni tim/izdavač: Supergiant Games
Platforme: PS5 (testirano), PS4, PC, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series