Prerenderisane 2D pozadine, izometrijska perspektiva, retro interfejs i ekrani sa dijalozima nalik na one iz Fallouta 2 - kako god ga okrenete, Beautiful Desolation izgleda i zvuči kao kakav RPG sa kraja prošlog stoljeća. Međutim, jednom kada ga zaigrate, shvatićete da je pred vama zapravo old-school point & click avantura bez ikakve borbe, u kojoj ćete svijet posmatrati iz izometrijske perspektive.

Kao i svaka avantura koja drži do sebe, Beautiful Desolation će vam pažnju privući svojom interesantnom pričom - nakon što se na nebu iznad Južne Afrike pojavila misteriozna vanzemaljska letjelica, svijet je postao drugačije mjesto. Nekoliko godina kasnije, dvojica baće - Mark i Don - će se zaputiti put spomenute letjelice kako bi istražili njene tajne, gdje će se izgubiti u vremenu i naći u postapokaliptičnoj verziji svoje domovine u dalekoj budućnosti.

Ono što slijedi je znatno drugačija postapokaliptična avantura nego biste to očekivali, sa užarenim afričkim savanama, naučno-fantastičnim afričkim selima i ruševinama tropskih gradova - te šarolikom postavom likova koji će varirati od religioznih robota, pa do ljudi bez kože i sa vrlo malo mesa, čija tijela su uništile kojekakve augmentacije.

I dok sve to izgleda i zvuči interesantno, pogađate - kontrolisanje likova u izometrijskoj point & click avanturi sa prerenderisanim 2D pozadinama na konzoli i nije baš idealno. Pogotovo jer vam nekada neće biti najjasnije koja područja su vam pristupačna, a koja ne, zbog čega ćete se nerijetko zalijetati u nevidljive zidove, pokušavajući dovesti svog lika do nekog naizgled pristupačnog mjesta. Ako ništa, na overworld mapi ćete prilikom upravljanja svojim brodom moći aktivirati autopilota do svih otkrivenih lokacija, što će vam pak pomoći da izbjegnete nevidljive zidove kojima su okružene igrine planine i doline.

Osim toga, znalo nam je zasmetati i nešto tromije kretanje glavnog lika, koji će ubrzati korak tek nekoliko sekundi nakon što se pokrene, dok najveću zamjerku možemo uputiti manjku opcija poput markera za objektive i hintova koji bi nam dali do znanja gdje otići kako bi nastavili ili završili određene questove. Naime, Beautiful Desolation će vam nerijetko dati tek natuknice gdje trebate ići i šta tamo trebate raditi, bez nekog detaljnijeg žurnala u kojem bi pratili status aktivnih questova, zbog čega ćete nekada morati lutati sa kraja na kraj mape, pričajući ponovo sa svima dok ne otkrijete gdje se krije nastavak priče.

Ali, ako ste spremni na malo old-school game dizajna i poneku point & click zagonetku upakovane u nešto drugačiju priču i atmosferu, Beautiful Desolation bi mogao biti vrijedan vaše pažnje.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: izometrijska point & click avantura
Razvojni tim: The Brotherhood
Izdavač: Untold Tales
Platforme: PS4 (testirano na PS5), PC, Nintendo Switch