Ako švedskom studiju Experiment 101 ne možemo prigovoriti na nečemu, onda je to bogatstvo ideja koje su inkorporirali u svoj debitantski naslov. Istina, dobar dio njih smo već vidjeli u bezbroj drugih igara, ali hej - kada nas je iteracija spriječila da uživamo u idejama koje je neko uklopio u nešto novo i potencijalno drugačije?

***

Za jednu postapokaliptičnu igru, Biomutant ima interesantnu premisu - ljudi su svojom bahatošću i glupošću uspjeli istrijebiti sami sebe i planetom sada vladaju mutirane životinje. A jednom takvom ćete upravljati i vi, nakon što kreirate svog idealnog - i po želji grotesknog - krznatog avatara, koji će se sa ostatkom novog životinjskog carstva boriti kombinovanjem borilačkih vještina, magije, te hladnog i vatrenog oružja.

Naravno, obzirom da je u pitanju open world akcioni RPG, tu su i neizbježna potraga za resursima razbacanim po mapi (čitaj: po olupinama automobila obraslih u zelenilo ili po ostacima opustošenih stanova u srušenim zgradama), crafting sistem za oružja i odjeću, kao i protivničke utvrde koje trebate osvajati kako bi spriječili novi smak svijeta. A kako bi se još malo pohvalio svojim bogatstvom ideja i sistema, Biomutant će vam uz to ponuditi još i sistem moralnosti, direktno povezan sa vještinama koje ćete imati na raspolaganju, kao i različite tipove opasnih područja, poput npr. hladnih i toksičnih, za čije istraživanje će vam biti neophodna posebna oprema.

Međutim, skoro svaki od navedenih elemenata je nazvan imenom koje zvuči kao da su mu ga dale mutirane životinje sa izuzetno ograničenim vokabularom. Što možda i ima smisla, ali je nas, nakon nekoliko sati provedenih uz igru, od nje i odbilo jer više nismo mogli slušati i čitati raznorazne “pling-plong” nazive za opremu i gadgete - kako one usputne, na koje i nismo obraćali puno pažnje (poput crafting materijala), tako i one neophodne za preživljavanje.

Tome dodajte i činjenicu da će svi likovi sa kojima budete komunicirali tokom igre samo mumljati, dok će njihov govor prevoditi narator sa glasom negdje između glasa Stephena Frya iz LittleBigPlaneta i Mythbusters naratora - koji će uz to pripovijedati i samu priču, ali i skoro svaku vašu akciju - i dobićete igru koja zna biti prilično naporna.

Srećom, učestalost naracije, kao i mumljanja drugih likova, možete smanjiti u opcijama, tako da će vaše uživanje u Biomutantu ovisiti od vašeg praga tolerancije ka open world avanturama - i toga koliko ste spremni da se posvetite učenju njegovog vokabulara.

I dok mi smo bili spremni za istraživanje interesantnog open worlda sa mutiranim životinjama i borilačkim vještinama (pogotovo kada smo otkrili različite poteze sa različitim oružjima), od Biomutanta smo na kraju ipak digli ruke jer nismo imali strpljenja za njegove jezičke budalaštine, dosadnog naratora i protivničke utvrde koje nam nisu davale toliko slobode koliko bi je imali recimo u protivničkim kampovima u jednom Far Cryu ili npr. u Ghost of Tsushimi. Ali, ko zna, možda igri jednog dana, kada je Experiment 101 izda na PlayStationu 5, damo i novu šansu...

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: open world akcioni RPG
Razvojni tim: Experiment 101
Izdavač: THQ Nordic
Platforme: PS4 (testirano na PS5), PC, Xbox One