Ratchet & Clank: Rift Apart je igra koja će vas oduševiti u nekoliko navrata nakon što je zaigrate.

Prije svega, ostaviće vas bez teksta kada je konačno vidite u pokretu na svojoj konzoli i po mogućnosti kakvom ogromnom TV-u, jer izgleda nevjerovatno i ostavlja dojam prave next-gen ekskluzive o kakvima smo dugo maštali.

Od prvoklasnih modela likova, impresivnih specijalnih efekata i maestralnih animacija, pa do ray tracing refleksija i skoro instantnih učitavanja, Rift Apart jednostavno vrišti “next-gen”.

A onda će uslijediti novi nalet oduševljenja, kada shvatite da je pred nama cijela generacija konzola od koje možemo očekivati igre koje izgledaju ovako dobro - zamislite samo na šta će tek ličiti nove Naughty Dog ili Santa Monica Studio PS5 ekskluzive!

No, jednom kada sa poda pokupite svoju tada već davno zaboravljenu vilicu, shvatićete da je zapravo najbitnija činjenica kako je Rift Apart odlična igra sama po sebi. Šarena, opuštena i zabavna, nova avantura sa Ratchetom i Clankom će vas provesti kroz nekoliko dimenzija, u kojima ćete uživati u tradicionalnom platformingu i napucavanju iz trećeg lica. Naravno, bogat i maštovit arsenal oružja se podrazumijeva - protivnike ćete pržiti munjama ili gađati eksplodirajućim bušilicama, kada već u pomoć ne budete prizivali raspričana stvorenja u obliku gljiva. Ili kada ih ne budete usporavali vrtnim prskalicama, koje će ih nakratko pretvoriti u njihove lišćem prekrivene pandane.

I tu dolazimo do najvećeg noviteta - skakanja kroz dimenzije, što je trik koji je igri omogućio ludo brzi PlayStation 5 SSD. Zahvaljujući njemu, sa Ratchetom ćete u sekundi prelaziti iz jedne dimenzije u drugu, bilo da ste u mračnoj uličici ogromnog cyberpunk metropolisa otkrili minijaturnu dimenziju sa novim armorom, bilo da se borite sa bossom koji će vas u sred borbe teleportovati u neki sasvim drugi svijet.

1/1

Povrh toga, Rift Apart će vas upoznati i sa nekim novim likovima, od kojih je tu i nova igriva heroina. Naime, osim sa Ratchetom - i ponekad sa Clankom - Rift Apart ćete nerijetko igrati i sa simpatičnom Rivet, koja se - istini za volju - mehanički ne razlikuje od Ratcheta. No, itekako je dobrodošao narativni novitet - i to pogotovo uzimajući u obzir češće dijaloge između likova kojima će igra redovno obogaćivati svoj svijet i atmosferu.

Sa tehničkog aspekta - i ako zanemarimo par čudnih bugova zbog kojih smo morali brzinski restartovati PS5 - Rift Apart briljira u svakom pogledu, bilo da ga igrate u Fidelity modu, sa  ray tracing refleksijama, dinamičkom 4K rezolucijom i u savršeno stabilnih 30 frameova u sekundi, bilo da se odlučite za Performance Ray Tracing ili Performance modove, u kojima će se vrtiti u nešto manjim rezolucijama i 60 frameova u sekundi, sa i bez ray tracing refleksija, respektivno.

I, kao šlag na tortu, tu je i očekivano odlična podrška za DualSense kontrolere, koja će vas dodatno uvlačiti u svijet igre, kako sa korištenjem adaptivnih triggera za alternativne modove paljbe na brojnim oružjima, tako i sa korištenjem haptičkog feedbacka koji će simulirati sve i svašta - od Ratchetovih koraka, pa do vjetra ili recimo dubokih basova u klubu u kojem ste se zatekli.

Sve to Rift Apart čini ne samo prvoklasnom PS5 ekskluzivom vrijednom svake vaše minute, već i naslovom koji nam daje uvid u budućnost igara koja nas očekuje na Sonyjevoj novoj konzoli. A da i ne spominjemo kako će vam redovno izvlačiti osmijeh na lice, bilo da ste fan serijala, bilo da se sa njim susrećete prvi put - oduševljavajući vas na svakom koraku svojim vizualima, šarmom i next-gen štihom.

Official Site

SPECIFIKACIJE:
Žanr: 3D platformer/TPS
Razvojni tim: Insomniac Games
Izdavač: SIE
Platforme: PS5