Novi-stari NieR, punog naziva NieR Replicant ver.1.22474487139... (da, sa tri tačke na kraju) je jedna vrlo interesantna igra. Uostalom, to bi vam trebalo biti jasno već i iz njenog imena, koje simbolizuje činjenicu kako ovdje nije riječ o klasičnom remasteru ili remakeu, već o novoj verziji igre, numerisanoj sa kvadratnim korijenom od broja 1,5.

No, ako ekscentrične ideje razvojnog tima ostavimo po strani, NieR Replicant je skoro u potpunosti identičan originalnom NieRu objavljenom 2010. I to, da budemo precizniji, japanskoj verziji igre, gdje je glavni lik pokušavao spasiti svoju sestru od misteriozne bolesti - za razliku od evropske i američke verzije, u kojoj smo preuzeli ulogu nešto starijeg lika koji je pokušavao spasiti svoju kćerku.

A kada kažemo kako je novi NieR “skoro u potpunosti identičan” starom, onda to zaista i mislimo, obzirom da sa njim dijeli sve njegove dobre, ali i skoro sve njegove loše aspekte. Priča o čovječanstvu na rubu propasti je tako i dalje interesantna kao i prvi put - i ponovo ćete igru morati odigrati nekoliko puta kako biste vidjeli sve njene krajeve i u potpunosti shvatili njenu radnju.

Isto tako, svako njeno novo odigravanje će biti skoro identično prethodnom - za razliku od recimo treće rute u NieR Automati, koja se drastično razlikovala od prve i druge.

Ako ništa, borba je u potpunosti redizajnirana i sada je zabavnija pod prstima, te od vas očekuje nešto više pažnje i refleksa nego prije. Nama su se recimo posebno svidjele opcije za izmicanje protivničkim napadima, uz koju im se bilo lako pozicionirati iza leđa, kao i mogućnost pariranja njihovim napadima, što akciju čini nešto bližom Automati i drugim igrama ekipe iz PlatinumGamesa.

Sa druge strane, najgori i najdosadniji aspekti originala se - nažalost - nisu mijenjali. Što će reći kako vas i ovaj put čekaju neinspirativni sporedni questovi, tokom kojih ćete skakutati sa kraja na kraj mape radi trivijalnih zadataka, tek povremeno popraćenih kakvom interesantnom pričom. A da i ne spominjemo kako ćete i dalje gledati u loading ekrane prilikom prelaska iz jednog područja u drugo, a nekada čak i prilikom prelaska iz eksterijera u interijere - što je bio aspekt originala za koji smo bili uvjereni da će biti modernizovan sa open world mapom bez vidljivih učitavanja.

Uprkos tome, ne sumnjamo da će i novi NieR zadržati kultni status koji uživa i njegov prethodnik - iako bismo ga mi preporučili isključivo igračima koji su uživali u NieR Automati i koji se pri tome nisu zasitili njegovog nesvakidašnjeg svijeta i ideja koje stoje iza njega, a svjesni su da ih čeka igra slabija od Automate.

I, naravno, igračima koji su obožavali originalni NieR, iako su oni novu verziju Replicanta sigurno već završili barem pet puta u potrazi za svakom njenom novom tajnom.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akcioni RPG
Razvojni tim: Toylogic
Izdavač: Square Enix
Platforme: PS4 (testirano na PS5), Xbox One, PC