Do izlaska novog Resident Evila je ostalo još svega nekoliko dana, što nam daje sasvim dovoljno vremena da se osvrnemo na historiju ovog legendarnog serijala i usput proslavimo njegov 25. rođendan.

***

Originalno objavljen u martu 1996., Resident Evil je sa svojim fiksnim uglovima kamere i ograničenom količinom resursa i municije postavio temelje survival horror žanra, dok su mu njegova priča i live-action cut-scene dostojne jeftinih B filmova osigurale kultni status kod miliona igrača širom svijeta.

Od tada, serijal je prošao kroz brojne faze - nakon nekoliko napetih horora u maniri originala, Resi je 2005. zaplovio akcionim vodama sa legendarnim Resident Evilom 4, koji nas je ostavio bez daha svojom atmosferom, akcijom iz trećeg lica i tempom na kojem bi mu mnoge igre i dan danas mogle pozavidjeti.

A kada vam pođe od ruke da toliko oduševite kritiku i fanove, vjerovatno vam neće biti na kraj pameti da mijenjate konja koji pobjeđuje. Što je bilo jasno i Capcomu, zbog čega su nastavili u istom smjeru i sa idućim nastavkom. Resident Evil 5 se tako još više fokusirao na akciju, zadržavajući i neke tradicionalne elemente serijala, ali uvodeći i podršku za kooperativni multiplayer - što je recept koji je će na kraju eskalirati sa bombastičnim, te za naš ukus predugim i ne posebno kvalitetnim Resident Evilom 6.

Tu negdje, Capcom je napravio još nekoliko loših procjena, lansirajući i mlako prihvaćeni multiplayer naslov Umbrella Corps, ali nas je kroz godine znao iznenaditi i sa nešto kvalitetnijim spin-off igrama poput Resident Evil: Revelationsa i njegovog drugog nastavka. A onda su se odlučili vratiti korijenima serijala - i to ne samo sa Resident Evilom 7, koji je akciju iz šestice zamijenio sa klasičnim survival hororom, već i sa serijom vrhunskih remakeova starih igara.

Resident Evil 7: Biohazard nas je tako isprepadao više nego ijedan raniji nastavak - čemu je posebno doprinijela činjenica da smo ga igrali u virtuelnoj stvarnosti, što je cijelo iskustvo učinilo opipljivijim i jezivijim nego ikada prije. Ništa manje nismo bili oduševljeni ni sa Resident Evil 2 i Resident Evil 3 remakeovima, koji su zadržali duh originala, istoremeno ih uvodeći u moderno doba - i zbog kojih se itekako radujemo svakoj novoj glasini o remakeu Četvorke.

Ali, o tom potom - za sada ćemo ovom kultnom serijalu poželjeti sretan 25. rođendan, te se vratiti iščekivanju Resident Evil Villagea i svih onih vampira, vukodlaka i drugih horora kojima će nas Capcom kroz koji dan ostaviti na milost i nemilost.

1/1