Nakon sedam numerisanih nastavaka, par remakeova i nekoliko spin-off igara, kreatori Yakuze su odlučili okrenuti novi list i - usudili bi se reći - drastično osvježiti serijal koji ih je proslavio.

***

Prije svega, novu Yakuzu nećete igrati kao legendarni Kazuma Kiryu, već ćete uskočiti u cipele i odijelo Ichibana Kasuge, novog lika sa kojim ćete umjesto ulicama Tokija, lutati ulicama Yokohame.

Povrh toga, Like a Dragon donosi i potpuno novi sistem borbe - ovaj put tako možete zaboraviti na beat ‘em up bitke, te se pripremiti na borbe na poteze, tokom kojih ćete upravljati grupom od nekoliko likova. Naravno, Ichiban će uvijek biti na čelu dotične, dok će mu društvo praviti šarolika postava likova iz svih sfera života - od beskućnika, pa do bivših detektiva. I da, svaki od njih će borbi pristupati na svoj način, što će se ogledati i u sistemu klasa, odnosno poslova koji će im biti na raspolaganju, a od kojih će svaki sa sobom donositi unikatne skillove.

No, uprkos svim tim novitetima, Yakuza: Like a Dragon je zadržala i skoro sve ono na što smo u ovom serijalu navikli. Što će reći - lude sporedne questove, gomilu mini-igara, otkačene likove, kao i priču punu intrige, preokreta i humora. I, što je najbitnije, dobričinu od glavnog lika koji će gledati da ugodi svima, pri tome vas šarmirajući na nešto drugačiji, emotivniji i glasniji način nego je to radio Kazuma Kiryu u prethodnim nastavcima.

A kada kombinujete Ichibanov karakter sa tradicionalnim Yakuza humorom i srcem, dobićete igru sa kojom nećete biti sigurni šta vas više oduševljava - likovi koji će na protivnike bacati hranu za ptice, nakon čega će ih eliminisati jato golubova, ili recimo situacija u kojoj ćete u rasponu od nekoliko minuta promijeniti nekoliko poslova. I to počevši kao “propalica”, da bi zatim, kada krenete obavljati razne posliće za svoju gazdaricu, postali “freelancer” - a na kraju prerasli u “heroja”, nakon što iz betona poput Excalibura izvučete magičnu baseball palicu.

Najkraće rečeno, imamo dojam kako nakon prvih desetak sati druženja sa njom nismo zagrebali ni površinu nove Yakuze i čini nam se kako su pred nama i Ichibanom nebrojene druge avanture. A uzimajući u obzir koliko svježine Like a Dragon unosi u serijal sa novim glavnim likom i sistemom borbe, itekako se radujemo svim tim avanturama - i vjerujemo kako bi one Like a Dragon mogle bez puno muke pretvoriti u nama najdraži nastavak ovog kultnog serijala.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: RPG
Razvojni tim: Ryu Go Gotoku Studio
Izdavač: Sega
Platforme: PS5 (testirano), PS4, Xbox One, Xbox Series, PC