Da budemo iskreni, iako smo itekako uživali u njegovoj nesvakidašnjoj kombinaciji atmosferičnog horora i jednostavnog platformera, sa vremenom smo u potpunosti zaboravili originalni Little Nightmares.

Srećom, tu je Little Nightmares II da nas podsjeti na sve ono što smo voljeli u originalu, ali i da nas odvede u nove avanture u još bizarnijim noćnim morama.

***

I ovaj put ćete tako sa malim likom lutati ogromnim svijetom, gdje će vas čekati izobličeni protivnici, interesantne zagonetke i poneki platformerski izazov. I što je najbolje od svega, tokom igre ćete se, baš kao i u originalu, osjećati mali i kao potpuni stranac koji je zalutao u nepoznatom svijetu.

A stranac ćete nerijetko i biti - kako doslovno, tako i figurativno - bilo da bježite od ludog lovca u mračnoj šumi, bilo da lutate hodnicima škole u kojoj vas čekaju horde glasne i nemirne djece iz pakla, koja će se tući, vrištati i visiti sa lustera. A da i ne spominjemo grozomorne učitelje koji će vas sa vremena na vrijeme proganjati okolo, podsjećajući vas na školske horore iz vašeg djetinjstva…

No, nije sve ostalo isto kao u originalu - Little Nightmares II će od vas, osim da se šunjate, očekivati i da eliminišete određene protivnike, a tu su i situacije u kojima ćete sa sobom voditi i drugog lika, kojeg ćete pokušati spasiti od noćne more u kojoj ste se zajedno zatekli.

Ako bi igri morali nešto zamjeriti, onda bi to bila trial and error priroda rješavanja njenih zagonetki - naime, nekada ćete jednostavno požuriti da prođete kroz vrata ispred vas, ne primjećujući zamku koja će vas ubiti i vratiti na zadnji checkpoint. Ili ćete zamahnuti svojim improvizovanim oružjem djelić sekunde prerano ili prekasno i tako omogućiti protivnicima da vas se dočepaju - što će nakon nekoliko pokušaja da ga riješite, učiniti da isprva zanimljiv i atmosferičan problem djelomično izgubi svoju čar.

No, u novom Little Nightmaresu će vas iza svakog ugla čekati neki novi problem, izazov ili zagonetka, nerijetko još jeziviji nego ste očekivali, tako da možete slobodno zanemariti naše prigovore i prvom prilikom uroniti u njegov nesvakidašnji i izuzetno atmosferični svijet.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: horor platformer
Razvojni tim: Tarsier Studios
Izdavač: Bandai Namco Entertainment
Platforme: PS4 (testirano na PS5), Xbox One, PC, Nintendo Switch, PS5 (izlazi kasnije u 2021.), Xbox Series (izlazi kasnije u 2021.)