Kupili ste PlayStation 5, odigrali fantastični Demon’s Souls remake i razmišljate o novim soulslike avanturama - a pri tome niste odigrali Nioh ili Nioh 2 na PlayStationu 4? U tom slučaju, vrijeme je da isprobate The Nioh Collection, kolekciju koja u jednom paketu donosi next-gen remastere oba Nioh naslova, zajedno sa svim njihovim DLC-ovima.

Za neupućene, riječ je o soulslike igrama koje vas vode u feudalni Japan, gdje ćete se boriti ne samo sa kojekakvim banditima, ninjama i samurajima - već i sa raznim yokai demonima i stvorenjima iz japanske mitologije.

I dok oba nastavka Nioha sa Demon’s i Dark Soulsom dijele određene karakteristike, možete ih komotno posmatrati kao nešto drugačije igre. Umjesto velikog i povezanog svijeta ili različitih područja kojima ćete pristupati sa jedne centralne lokacije, Nioh naslovi su zasnovani na odvojenim misijama, a tu je i loot sistem nalik na Diablo, zahvaljujući kojem ćete konstantno biti zasipani novim i drugačijim verzijama raznih oružja i setova armora.

Tome dodajte i gomilu različitih poteza, skillova i magija, kao i Ki sistem, čijim pravovremenim aktiviranjem možete brže vratiti više stamine - i usput “pročistiti” demonima inficirana područja - i dobićete unikatno i prilično kompleksno soulslike iskustvo.

Naravno, obje igre donose i više nego visok nivo izazova, sa protivnicima i bossovima koji će vas, ukoliko niste dovoljno pažljivi, ubijati u sekundi, dok će vam u borbi pomagati vaši Guardian duhovi u originalnom Niohu, odnosno mogućnost da se nakratko pretvorite u yokai demona u Niohu 2.

Kada su u pitanju tehničke specifikacije, The Nioh Collection vam omogućava da zaigrate Nioh remastere u nekoliko različitih modova. Prvi od njih podrazumijeva prikaz igara u 4K rezoluciji i 60 frameova u sekundi, a tu je i mod u kojem se igre vrte u 1080p rezoluciji i 120 frameova u sekundi. No, mi smo se opredijelili za treći - PlayStation 5 Standard mod, koji obje igre prikazuje u dinamičkoj 4K rezoluciji i 60 frameova u sekundi, uz nešto viši nivo detalja (nedostatak detaljnog opisa ovog moda u menijima, zbog kojeg smo se morali okrenuti Digital Foundry analizi, je ujedno i naša jedina zamjerka tehničkoj strani igre).

Na kraju, vrijedi istaći i to kako se obje igre iz kolekcije učitavaju nevjerovatno brzo, u što ćete se najbolje uvjeriti ukoliko pokrenete neku od misija putem Activity kartice iz PS5 menija, za što će vam trebati svega nekoliko sekundi. A da i ne spominjemo kako će se igra nakon svake vaše pogibije - kojih će biti napretek - učitavati više-manje instantno.

I tu se vraćamo na ono što smo rekli na početku: ako se ubrajate u fanove soulslike žanra, a Nioh i njegov drugi nastavak ste iz nekog razloga zaobišli - ili ih jednostavno želite odigrati ponovo - The Nioh Collection je idealno rješenje za vas.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: soulslike
Razvojni tim: Team Ninja
Izdavač: SIE/Koei Tecmo
Platforme: PS5 (testirano), PC