Novoj Hitman trilogiji, poznatoj pod imenom World of Assassination, je došao kraj. A ukoliko vam to nije bilo jasno još 2016. kada je stigao njen prvi nastavak, IO Interactive se propisno iskupio za grijehe počinjene u Hitman: Absolutionu. I to višestruko, isporučivši nam ne samo jednu, već tri fantastične igre.

Kaoi njegovi prethodnici, Hitman 3 briljira u skoro svakom pogledu i nudi vam upravo ono što ste od ovog serijala i očekivali: ogromne nivoe i mete koje na njima možete eliminisati na bezbroj načina.

No, nisu svi nivoi u igri onakvi na kakve smo u trilogiji navikli - što je, ako zanemarimo poneki bug, zapravo i jedina mana igre.

Naime, pet od njih ukupno šest su klasične Hitman lokacije koje možete istraživati satima, bez da otkrijete sve njihove tajne, dok je šesti i ujedno posljednji nivo trilogije pomalo razočaravajući. I to ne zato što je loš - naprotiv, sasvim je OK, ali je izuzetno linearan i nudi tek par mogućih rješenja i opcija, umjesto gomile njih kao što je to slučaj na ostalim. A kada smo već kod ostalih nivoa, oni su i ovaj put highlight igre - u Hitmanu 3 ćete tako sa Agentom 47 posjetiti berlinski rave, glumiti detektiva istražujući ubistvo dostojno romana Agathe Christie, ali se popeti i na krov svijeta tokom svoje posjete Dubaiju.

Očekivano, na svakoj od tih lokacija ćete eliminisati i poneku metu, pri čemu ćete na raspolaganju imati sva oružja i alate koje ste otključali u prethodna dva nastavka - kao i gomilu novih odijela sa kojima ćete se infiltrirati u strogo čuvana područja. A da i ne spominjemo sve one prilike da mete eliminišete na maštovite ili improvizovane načine, poput recimo mete koju možete eliminisati pravovremenim otpuštanjem njenih uposlenika. Ili recimo mete kojoj ne morate ni prići ukoliko uspijete pomoći pohlepnom članu njene familije da je otruje kako bi se dočepao njenog nasljedstva.

Na kraju, tu je i nekoliko novih gameplay mehanika, poput trajnih kratica koje možete otključati tu i tamo, iako su nas najviše oduševili trikovi koje je IO Interactive izvukao iz rukava na određenim lokacijama - poput već spomenutog glumljenja detektiva - čineći ih nešto drugačijim u odnosu na regularne Hitman nivoe.

Sve to Hitman 3 čini vrhunskom igrom i nastavkom dostojnim reputacije koju nova trilogija uživa - ali i obaveznim štivom za ljubitelje serijala i ostale igrače kojima su drage nesvakidašnje stealth i puzzle igre.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: stealth
Razvojni tim/izdavač: IO Interactive
Platforme: PS4, PS5 (testirano), Xbox One, Xbox Series, PC, Stadia, Switch (Cloud)