Još jedna godina je iza nas - i sa njom gomila igara, koje su se ovaj put pokazale još i boljim vidom eskapizma nego prije, uzimajući u obzir sve što nas je zadesilo u proteklih dvanaest mjeseci.

I što je najbolje, 2020. je donijela za svakoga ponešto - od originalnih igara i dugo očekivanih nastavaka, do emotivnih priča, napete akcije i nesvakidašnjih battle royale nadmetanja. A da i ne spominjemo konačno lansiranje nove generacije konzola, koje bi budućnost igara trebale učiniti još boljom i interesantnijom.

Samim tim, ne preostaje nam ništa drugo nego da se osvrnemo na najbolje od njih, koje ćemo vam predstaviti kao i uvijek - bez nekog posebnog reda.

***

The Last of Us Part II

Šta ćete dobiti kada kombinujete maestralni stealth, adrenalinom nabijenu akciju i priču koja vas tjera da preispitate svoj pristup igri i svijet počnete posmatrati iz druge perspektive? Odgovor je: The Last of Us Part II, ili drugim riječima nezaboravno iskustvo koje se pokazalo ne samo kao ambiciozan narativni poduhvat, već i jedna od najboljih akcionih avantura koje smo igrali u dugo, dugo vremena.

Fall Guys

Zaboravite Warzone i Apex Legends - najbolji battle royale u 2020. je bio naslov u kojem se sa protivnicima niste napucavali, već gurali i preko njih skakali kako biste prvi došli do cilja na nivoima punim ludih prepreka.

Šaren, maštovit i haotičan, Fall Guys je battle royale u kojem ćete pobjeđivati i gubiti sa osmijehom na licu - i nerijetko uz pokoju psovku, izgovorenu bez ikakve zlobe. Barem dok vas neko ne gurne preko ivice na samom vrhu Slime Climb nivoa.

The Pathless

Ukoliko volite misteriozne i intrigantne svjetove u kojima će i sam čin kretanja biti čisti užitak, dugujete sebi da zaigrate The Pathless. I garantujemo vam da će vam odmah biti jasno zašto smo ga uvrstili na listu najboljih igara godine - pogotovo ako volite i Shadow of the Colossus, muziku sa potpisom Austina Wintoryja ili igre sa predivnom atmosferom koje vam dopuštaju da ih istražujete u miru.

Desperados III

Nakon što nas je Red Dead Redemption 2 oduševio svojom vizijom westerna, bilo je vrijeme da žanru pristupimo iz nešto taktičnijeg ugla i zaigramo Desperados III. I nije nam dugo trebalo da shvatimo kako je pred nama još jedan real-time tactics dragulj ekipe iz studija Mimimi Games, koji će sa svojim velikim i kompleksnim nivoima, te interesantnom postavom likova, propisno testirati taktičke vještine starih fanova, ali i igrača kojima je ovo prvi susret sa žanrom.

Tony Hawk’s Pro Skater 1 + 2

Iako nam je 2020. donijela nekoliko prvoklasnih remakeova, jedan od njih nas je iznenadio više od ostalih. Kako zbog toga što nismo ni sanjali da ćemo ga ikada zaigrati, tako i zbog svoje kvalitete - ali i zbog toga što nas je podsjetio na neprospavane noći provedene uz originalni PlayStation i prve nastavke Tony Hawk’s Pro Skatera.

I sve je ostalo upravo onako kao u našem sjećanju - što će reći vrhunska skateboarding arkada u kojoj ćemo uz old-school soundtrack još dugo ganjati perfektne komboe.

1/1