Taman kada smo pomislili kako je Sony digao ruke od LittleBigPlaneta, odlučili su nas iznenaditi sa 3D platformerom sa glavnom zvijezdom ovog serijala - Sackboyem. A da bi iznenađenje bilo još veće, ispostavilo se kako je Sackboy: A Big Adventure jedan od boljih 3D platformera u proteklih nekoliko godina.

Za početak, Play, Create, Share filozofija, koja je činila okosnicu LittleBigPlanet igara, kao i najnovijeg Media Molecule naslova Dreams, je ovdje stvar prošlosti, obzirom da se razvojni tim Sumo Digital u potpunosti fokusirao na njen Play aspekt. Usput su iza sebe ostavili i 2D korijene serijala, bacajući Sackboya u punokrvno 3D okruženje, po kojem ćete skakati i istraživati maštovite nivoe, pokušavajući prikupiti što više bodova i drugih bonusa - odnosno različitih kostima za vašeg lika.

A kao što možete i sami vidjeti, igra je zadržala sav šarm svojih prethodnika, te izgleda šareno i živo, sa nivoima sačinjenim od svakodnevnih predmeta, koji će varirati od biljaka i konzervi, pa do šljokica i tepiha - čiju teksturu ćete zaista i osjetiti pod prstima zahvaljujući haptičkim motorima DualSense kontrolera.

Naravno, sam po sebi, šarm nam ne bi puno značio da srž igre nije na zadovoljavajućem nivou. Srećom, Sumo Digital je uspio u svojoj namjeri da nam ponudi izuzetno zabavan i opuštajući 3D platformer, koji će vam dati sasvim dovoljno prostora da nivoe završite bez puno problema. U isto vrijeme, na njima će sakriti sasvim dovoljno bonusa da ćete neke morati odigrati barem 2-3 puta ukoliko želite prikupiti sve što se krije u njihovim nekada mračnim, a nekada šarenim kutcima.

Povrh toga, uživanju u igri će dodatno doprinositi i njena muzika - naime, na soundtracku Sackobyeve nove avanture su se našle neke dobro poznate, ali i neke manje popularne, iako ništa manje interesantne pjesme. I dok će muzika na svakom nivou biti dobra, highlight igre su svakako nivoi na kojima će svaki element poskakivati i kretati se u ritmu muzike, poput recimo onog na kojem je svirao Uptown Funk od Brune Marsa, mada je nama podjednako velik osmijeh izvukao i podvodni nivo po kojem smo lutali uz King Gizzard and the Lizard Wizard i njihovu Fishing for Fishies.

Usput, prije nego naš osvrt na igru privedemo kraju, red bi bio spomenuti i to kako ćete, ukoliko Sacboya zaigrate na PlayStationu 5, snagu Sonyeve nove konzole osjetiti i u vrhunskim vizualima prikazanim u kristalno čistoj 4K rezoluciji i 60 frameova u sekundi, kao i skoro-pa-instantnim učitavanjima svakog nivoa, koja će trajati svega nekoliko sekundi.

Sve to Sackboy: A Big Adventure čini iskustvom itekako vrijednim pažnje svakog vlasnika PlayStationa 5 - a pogotovo onih koji vole opuštajuće i šarene 3D platformere, bilo da su im oni prvi izbor, bilo da će im poslužiti tek kao predah od svih onih mračnijih i ozbiljnijih igara koje ćemo igrati ove zime.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: 3D platformer
Razvojni tim: Sumo Digital
Izdavač: SIE
Platforme: PS5 (testirano), PS4