Kada smo prije nekih desetak godina, u želji da upotpunimo svoju kolekciju PS3 ekskluziva, iz Hong Konga naručili američku verziju Demon’s Soulsa, nismo bili svjesni u šta se zapravo upuštamo.

Ubrzo potom, neznanje je ustupilo mjesto zbunjenosti - pred nama je bila igra koja nas je ubila na kraju tutoriala i nastavila se kao da se ništa nije desilo, dok smo je mi pokušavali restartovati i ponovo pronaći tog prokletog Vanguard bossa.

Od tog dana, na pameti nam je bila samo i isključivo osveta - a sa PS5 remakeom igre ispred nas, odlučili smo da je krajnje vrijeme da istu konačno i realizujemo...

***

Međutim, ispostavilo se kako Demon’s Souls u ovih jedanaest godina, otkako je prvi put ugledao svjetlo dana, nije ni na sekundu izgubio na oštrini. Štaviše, Vanguard nas je i ovaj put sravnio sa zemljom na kraju tutoriala, da bi nas igra ponovo šokirala svojom beskompromisnošću, povremeno nam oduzimajući teško stečene levele - i redovno nam oduzimajući pola health bara, koji bi vratila na puni tek kada bismo pobijedili nekog od većih bossova.

I znate već kako Souls igre funkcionišu - svaki zamah oružjem i svako izmicanje protivničkom napadu će vam oduzimati staminu, svaki protivnik će biti opasan, a duše koje prikupite njihovim ubijanjem i istraživanjem svijeta ćete koristiti kako za levelovanje, tako i za unapređivanje opreme. Naravno, ukoliko zaginete, duše koje nosite sa sobom ćete izgubiti privremeno, a zatim i zauvijek, ukoliko ih ne uspijete pokupiti bez da u međuvremenu ponovo nastradate.

Uz to, Demon’s Souls remake je zadržao i više-manje sve ostale karakteristike originala, tako da je kostur igre i dalje tu - ali upakovan u potpuno nove vizuale, bogatije specijalnim efektima, novim animacijama i detaljnijim lokacijama, modelima likova i teksturama.

1/1

Ljubitelji originala će se tako prisjetiti starih dana, kada u Souls igrama nije bilo velikih i povezanih svjetova (bez brige, dizajn nivoa je i ovdje vrhunski!), ili recimo boss borbi koje postaju progresivno teže sa svakom novom fazom. I ne, izostanak navedenih elemenata Demon’s Souls ne čini inferiornijim iskustvom u odnosu na njegove nasljednike. Drugačijim svakako, a usudili bi se reći i zanimljivijim za igrati starim fanovima, a onima koji to tek trebaju postati donekle lakšim i pristupačnijim.

A obzirom da iza remakea stoje majstori iz Bluepoint Gamesa, od igre možete očekivati iskustvo savršeno vjerno originalu, kao i najbolje moguće vizuale i zvuk, uz dva dobrodošla grafička moda. Prvi će je tako prikazivati u 4K rezoluciji i 30 frameova u sekundi, dok će drugi podići framerate na 60 frameova u sekundi, spuštajući rezoluciju u dinamički 1440p mod.

Osim toga, remake donosi i opcijama bogati Photo Mode (što će obradovati sve igrače koji žele piti krv prijateljima sa time kako igraju prelijepe igre na konzoli koju oni još uvijek ne mogu kupiti), kao i nekoliko različitih filtera sa kojima vizuale možete prilagoditi svom ukusu - uključujući i filter koji će izgled cijele igre približiti izgledu originalne PS3 verzije Demon’s Soulsa.

***

Kao jedna od rijetkih next-gen ekskluziva, Demon’s Souls je itekako vrijedan pažnje svakog vlasnika PlayStationa 5. I to ne samo jer izgleda i zvuči predobro - u što ćete se uvjeravati konstantno, pogotovo kada vam igrini zmajevi krenu utjerivati strah u kosti, istovremeno vam oduzimajući dah svojom veličanstvenošću - već i zbog toga što je vrlo specifično i unikatno iskustvo, čak i jedanaest godina nakon izlsaka.

Sa izazovima na svakom uglu, prvoklasnim dizajnom i inovativnim idejama koji su postavili temelje cijelog jednog žanra i lansirali FromSoftware u sami vrh panteona najboljih i najutjecajnijih razvojnih timova današnjice, Demon’s Souls je oduvijek bio klasik. A sa maestralnim Bluepoint remakeom koji mu udiše novi život - to će zasigurno i ostati.

Official Site

SPECIFIKACIJE:
Žanr: soulslike
Razvojni tim: Bluepoint Games, FromSoftware
Izdavač: SIE
Platforme: PS5