Ako je vjerovati kalendaru i našem klimavom sjećanju, u Gungeon smo ušli još u aprilu 2016. - što bi značilo da je vrijeme da iz njega konačno i izađemo.

***

Godinu dana nakon što su lansirali Exit the Gungeon na Apple Arcadeu i nekoliko mjeseci nakon što su ga ponudili PC i Switch igračima, Devolver Digital je svoju novu arkadnu pucačinu izbacio i u verziji za PlayStation, gdje smo ga strpljivo čekali.

I nije nam dugo trebalo da shvatimo kako se čekanje isplatilo, obzirom da je u pitanju još jedna vrhunska arkada koja nastavlja tačno tamo gdje je stao njen prethodnik, ali uz nekoliko ključnih razlika.

Umjesto top-down perspektive, iz koje smo igrali Enter the Gungeon, u Exitu ćete akciju posmatrati sa strane. Međutim, pri tome se nećete kretati sa lijeve strane ka desnoj, kao u tipičnom sidescrolleru, već ćete se zateći na liftu koji konstantno juri ka gore, gdje vas čeka izlaz iz Gungeona.

A dok lift bude jurio ka nevidljivim nebesima, vi ćete se napucavati sa bezbroj protivnika, izbjegavajući njihove hitce kako pravilnim pozicioniranjem, tako i korištenjem skokova i dodge-roll poteza, koji vas nakratko čine neranjivim.

Naravno, kao i prilikom prošle posjete Gungeonu, ni ovaj put vam neće nedostajati oružja, pa ćete simpatične i šarene - a bogme i opasne - protivnike pucati sa svim i svačim. I to doslovno - od najobičnijeg Kalašnjikova, preko gitare koja će ih gađati notama, pa do kojekakvih energetskih oružja ili recimo slova “r”, koje će ih gađati slovima “b u l l e t s”, istovremeno naglas izgovarajući riječ “bullets”.

Tokom igre, spašavaćete i razne NPC-ove, koji će vam kasnije prodavati specijalne bonuse - ili vam dati priliku da zaigrate nekoliko različitih mini-igara. Dotične će pak varirati od svojevrsnog flipera, pa do svojevrsne kopije Angry Birdsa (u koji žanr uopšte svrstati Angry Birds?) i uvijek će biti zabavne, iako ćete ih nekada preskočiti, jureći ka idućem nivou u želji da ovaj put pobijedite posljednjeg bossa i konačno izađete iz Gungeona.

Nažalost, nama to još uvijek nije pošlo za rukom - ali budite sigurni da ćemo nastaviti pokušavati, jer je Exit the Gungeon idealan naslov za igrati u trenucima kada nemamo puno vremena, ali se želimo opustiti i zagrijati prste uz nešto izazovno, šareno i kvalitetno.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: roguelike dungeon climber
Razvojni tim: Dodge Roll, Singlecore
Izdavač: Devolver Digital
Platforme: PS4 (testirano), PC, Switch, Xbox One, iOS, Mac