PlayStation 5 je konačno stigao, a sa njim i The Pathless - i još jedan krug se zatvorio.

***

Osnovan od strane bivših članova studija thatgamecompany, inače zaslužnog za predivni Journey, Giant Squid je od svojih samih početaka nastavio sa tradicijom kreiranja interesantnih igara. Tako su nam prvo ponudili meditativnu podvodnu avanturu Abzu, a sada i The Pathless, još jedan naslov koji obiluje nesvakidašnjom ljepotom i misterijom, prizivajući u sjećanje ne samo svoje spiritualne prethodnike, već i legendarni Shadow of the Colossus. I sve to bivajući jedinstveno iskustvo, potpuno drugačije od svega što ste do sada igrali.

Eh sad, ukoliko se pitate o kakvim mi tu krugovima pričamo, dozvolite da vas podsjetimo kako je The Pathless objavila Annapurna Interactive, izdavačka kuća osnovana upravo od strane bivših uposlenika Sony Interactive Entertainmenta. I to uposlenika koji su za vrijeme PlayStationa 3 pod Sonyjev krov doveli neke vrhunske indie developere - uključujući i thatgamecompany.

No, dosta lekcija iz historije - vrijeme je da vam kažemo zašto je The Pathless vrijedan vaše pažnje, iako ga je najbolje zaigrati na slijepo, otkrivajući njegove vrline iz prve ruke.

1/1

The Pathless vas vodi u prelijepi svijet, čiju historiju ćete otkrivati čitajući posljednje misli njegovih stanovnika, zabilježene netom prije nego su nastradali u ratu koji ga je, osim civilizacije, koštao i njegovih božanstava.

I tu na scenu bezimena heroina koja će sa svojim lukom i strijelama - i uz pomoć svog vjernog orla - putovati prostranstvima tog svijeta, otkrivajući njegove tajne i pokušavajući mu vratiti stari duh.

A osim što je jedan od onih naslova koji vam dopušta da se posvetite istraživanju bez da se svako malo borite sa kojekakvim protivnicima, The Pathless je i nešto drugačiji open world, kojim ćete lutati bez ikakve mape, ali i jedna od onih igara u kojoj je sam čin kretanja čisti užitak.

Naime, naša heroina će polako trčkarati sve dok sa lukom i strijelom ne pogodi neku od brojnih lebdećih meta razbacanih na sve strane - što će joj instantno napuniti staminu i omogućiti da okolo juri znatno brže. Samo nišanjenje je automatizovano i dovoljno je da pogledate u smjeru mete koju želite pogoditi, te da na par sekundi pritisnete desni trigger i zatim ga pustite. Uz to, igra nudi i mogućnost “letenja” sa vašim orlom, koji će vam pomagati da lebdite iznad provalija ili da se popnete do ranije nedostupnih područja, a za nešto elegantnije i brže kretanje ćete koristiti i “odskok”, koji ćete izvesti prilikom pogađanja mete dok ste u zraku - što vam pak omogućava da nakratko produžite svoje izbivanje sa površine.

Štaviše, skoro svaki gameplay element je podređen upravo kretanju, tako da će vam svaka zagonetka koju riješite i svaka tajna koju otkrijete pomoći da se kroz svijet igre krećete brže, lakše i sa još većim užitkom - bilo tako što će vam povećati maksimalnu staminu, ili tako što će vašem orlu omogućiti da više puta zamahne krilima i podigne vas na još veće visine prije nego se umori.

***

Kada se sve sabere i oduzme, nije nam dugo trebalo da se zaljubimo u The Pathless. A i zašto bi, kada je upakovao magičan sistem kretanja i zanimljive zagonetke u interesantnu priču, predivnu atmosferu i prvoklasnu audio-vizuelnu prezentaciju, sa maestralnim soundtrackom koji potpisuje Austin Wintory?

Official Site

SPECIFIKACIJE:
Žanr: avantura
Razvojni tim: Giant Squid
Izdavač: Annapurna Interactive
Platforme: PS5 (testirano), PS4, PC, iOS