Neighbours From Hell je jedna od onih igara koje smo igrali kao klinci i za koje smo bili ubijeđeni da su potonule u zaborav - sve dok u inboxu nismo zatekli press release sa najavom njenog remastera, najavljenog u verzijama za PC i konzole. I to remasteru obje igre iz serijala (originalnog Neighbours From Hella i njegovog drugog nastavka, podnaslova On Vacation), koji se na hard disku našeg PlayStationa 4 našao već nekoliko dana kasnije.

***

Ukoliko ste igrali navedene originale, odmah vam možemo reći kako se u njihovim remasterizovanim verzijama apsolutno ništa nije promijenilo - osim vizuala koji su sada prikazani u većoj rezoluciji.

Drugim riječima - i dalje su u pitanju point’n’click avanture koje ćete igrati iz sidescrolling perspektive, pokušavajući iščupati živce svom dosadnom komšiji tako što ćete mu podmetati različite smicalice i zamke u njegovoj vlastitoj kući.

Srećom, za razliku od avantura iz 90-ih, ovdje će svaka “zagonetka” biti logična i laka za isplanirati uz malo razmišljanja. U kanti za smeće ste pronašli koru od banane? Postavite je na pod i gledajte kako se komšija lomi. Naišli ste na kremu za cipele u hodniku? Podmetnite je komšiji umjesto sapuna dok se bude kupao. Ili mu sabotirajte fotelju prije nego sjedne da čita novine. Ili odvrnite slavinu za vodu u podrumu, pa iz zida izvucite kablove sa strujom kako bi ga ista spržila kada bude silazio do svog radnog stola… Uglavnom, shvatate poentu.

Pri tome, u nekim misijama ćete nailaziti i na dodatne prepreke - nekada će to biti komšijin papagaj, koji će podići uzbunu ukoliko se predugo zadržite u prostoriji sa njim, ili komšijina mama, koja će vas prebiti i oduzeti vam jedan od tri “života” koja imate na raspolaganju u svakoj misiji.

I tu dolazimo do jedinog problema - i ne, nije u pitanju sistem života, obzirom da je igra izuzetno lagana, tako da su vrlo male šanse da ćete ikada izgubiti sva tri prije nego obavite svoje ciljeve. Naime, likovi u igri izledaju, jednom riječju - groteskno, počevši od komšije, pa do njegove majke, komšinice na koju je bacio oko ili upitnih (neki bi rekli i rasističkih) karikatura Indijaca i Kineza koje ćete sretati u misijama na godišnjem odmoru.

Pa, ukoliko vam ne smeta gledati u ružne likove, Neighbours back From Hell bi vas sa svojim smicalicama mogao zabaviti na nekoliko sati, bilo da ste igrali i uživali u originalima, bilo da se prvi put susrećete sa ovim serijalom.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: point’n’click avantura
Razvojni tim: HandyGames, Farbworks
Izdavač: THQ Nordic
Platforme: PS4 (testirano), PC, Xbox One, Switch