Koliko je ime igre dugo i nezgrapno, Call of Duty: Black Ops Cold War bi vas toliko mogao i iznenaditi - i to ponajviše svojom singleplayer kampanjom, koju smo spremni proglasiti najboljom Call of Duty kampanjom još od Infinite Warfarea, ali i jednom od najboljih kampanja u historiji serijala.

***

Smješten u jeku Hladnog rata, Cold War vas stavlja u čizme potpuno novog lika, čiju pozadinu možete do određene mjere i sami oblikovati. I to ne samo narativno, birajući da li želite igrati kao bivši pripadnik britanske obavještajne službe MI6, ili recimo kao odmetnuti agent KGB-a - već i mehanički. Naime, na početku kampanje ćete odabrati do dvije specijalne karakteristike za svog lika, koje će se ogledati u perkovima poput onih iz multiplayera, kao što su recimo brže nišanjenje ili nošenje većeg broja bombi.

Još i više od kreacije lika bi vas mogli iznenaditi povremeni dijalozi i donošenje odluka od kojih će ovisiti dalji razvoj događaja - što je nešto što definitivno nismo očekivali od novog Black Opsa (iako smo, ako nas sjećanje dobro služi, nešto slično vidjeli još u Black Opsu 2). Naravno, od Cold Wara ne trebate sad očekivati dubinu kakvog RPG-a, ali ako nas pitate, Treyarchu i ekipi je pošlo za rukom da nam prodaju iluziju priče na koju možemo i sami utjecati.

Sama priča, baš kao i misije kroz koje će je igra pričati, su vrlo interesantni i uspijevaju u svojoj namjeri da novi Black Ops pretvore u špijunski triler, koji će vam za svaku bombastičnu i eksplozivnu sekvencu ponuditi i nešto drugačije, od praćenja tajnih agenata po uličicama i kafanama Istočnog Berlina, pa do šunjanja po glavnom štabu KGB-a.

Sve to - zajedno sa momentima koji podsjećaju ni manje ni više nego na Stanley Parable - Cold War čini vrhunskim singleplayer iskustvom u kojem smo uživali od prve do zadnje minute. I iskustvom u kojem planiramo uživati ponovo, odigravajući kampanju još koji put, kako bismo još se još malo napucavali sa protivnicima i usput vidjeli varijacije u priči prilikom donošenja drugačijih odluka.

A onda je tu i multiplayer, sa standardnim kooperativnim tamanjenjem zombija, ali i solidnom ponudom kompetitivnih modova, uključujući neke stare, ali i neke nove (sa većim mapama, više igrača i vozilima u kojima ćete juriti okolo). Očekivano, srž samog multiplayera se nije mijenjala i biće dobro poznata svakome ko je ikada zaigrao Call of Duty multiplayer - što će reći da će drugi igrači trčati okolo kao nadrogirani zečevi, ubijajući vas u tren oka, dok se vi pokušavate orijentisati i preživjeti duže od 15-ak sekundi. Ali, jednom kada uhvatite ritam Cold War multiplayera, neće vam biti teško uživati u napucavanju i nadmudrivanju sa drugim igračima. Još ako volite dobru staru Nuketown mapu, vašoj sreći neće biti kraja.

Mi ćemo se pak multiplayeru okrenuti povremeno, presretni što umjesto killstreakova Black Ops i ovaj put nudi scorestreakove sa kojima je lakše iskoristiti neke od zabavnijih gadgeta - poput eksplozivnog autića na daljinsko upravljanje. A to što ćemo uz regularni multiplayer sebi prikratiti iščekivanje Cold War verzije Warzone battle royale moda, koja bi trebala postati dostupna početkom decembra, nam dođe kao šlag na tortu.

Na kraju nam ne preostaje ništa drugo nego preporučiti Cold War svim ljubiteljima serijala i virtuelnog napucavanja - pogotovo ako ga možete zaigrati na PlayStationu 5, gdje će adaptivni triggeri na DualSense kontroleru, zajedno sa njegovim haptičkim motorima, akciji dodati potpuno novu dimenziju i još dublje vas uvući u svijet igre. Sa odličnom kampanjom, te standardno dobrim Zombie i multiplayer modovima, novi Black Ops je igra itekako vrijedna vaše pažnje i vremena.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: FPS
Razvojni tim: Treyarch, Raven Software, Beenox, High Moon Studios, Sledgehammer, Activision Shanghai
Izdavač: Activision
Platforme: PS5 (testirano), PS4, PC, Xbox One, Xbox Series