Brz. Tih. Elegantan. PlayStation 5 je sve to - i mnogo više.

No, navedene karakteristike vjerovatno nećete primjećivati tim redoslijedom, obzirom da ćete, jednom kada raspakujete Sonyjevo novo čedo, ostati zatečeni njegovom veličinom i nesvakidašnjim dizajnom.

***

Pozicioniran vertikalno, na postolju koje stiže u kutiji sa samom konzolom, PlayStation 5 podsjeća na luksuzne nebodere iz Dubaija i djeluje skoro pa vanzemaljski, plijeneći pažnju svakoga ko se zatekne u istoj prostoriji sa njim.

A kada ga konačno upalite, kroz glavu će vam se vrtiti jedan jedini pojam - brzina. O da, Sony je ispunio sva svoja obećanja i naša očekivanja, ubacivši u svoju novu konzolu custom SSD koji je u ovom trenutku možda i najbrži SSD na tržištu. Što ćete osjetiti i sami - kako u responzivnom interfejsu, tako i u igrama koje će se učitavati munjevitom brzinom.

Assassin’s Creed Valhalla će se tako pokrenuti - i to računajući učitavanje same igre i zatim posljednje snimljene pozicije - za 20-ak sekundi. Astro’s Playroom će biti još i brži - sa home screena ćete se u igri naći već za nekih 6 do 7 sekundi, a sudeći prema riječima drugih igrača, sa učitavanjima su podjednako brzi i Spider-Man: Miles Morales, ali i Demon’s Souls.

Donja strana DualSense kontrolera, kao i unutrašnje strane bijele “školjke” u kojoj se krije crno srce konzole, su ukrašene teksturom sačinjenom od bezbroj sitnih PlayStation simbola, što je i više nego simpatičan detalj

Konzola je uz to izuzetno tiha i tokom korištenja ćete je jedva čuti (a i to ukoliko ste pauzirali igru i utišali ton na TV-u), obzirom da je ugrađeni ventilator skoro pa nečujan. Za razliku od ventilatora, čitač UHD Blu-Ray diskova je znatno glasniji - čak i od Blu-Ray čitača sa PlayStationa 4 - ali ćete ga srećom slušati isključivo prilikom instalacije fizičkih kopija igara i kasnije na nekoliko sekundi prilikom njihovog pokretanja.

Još i bolja je situacija sa zagrijavanjem - tokom višednevnog testiranja i cjelodnevnih gaming sesija, osjetili smo kako je konzola topla na dodir samo u donjem dijelu, dok se iza nje mogao osjetiti za nijansu topliji zrak koji je ispuhivao njen sistem za hlađenje.
Međutim, ono što bi vas moglo oduševiti još i više od brzine i tišine PlayStationa 5 je Sonyjev novi DualSense kontroler. Osim što u rukama leži odlično, DualSense donosi i nove Adaptive triggere, koji mogu pružati otpor prilikom njihovog pritiskanja, kao i nove haptičke motore, koji mogu simulirati različite pokrete i efekte.

U praksi, ovo će značiti da prilikom igranja Astro’s Playrooma (inače predivnog 3D platformera koji stiže predinstaliran na konzoli) možete osjetiti razliku u teksturi tla prilikom trčanja po drvetu, metalu ili pijesku, a garantujemo i da ćete ostati bez teksta kada prvi put osjetite kapi kiše koje budu “udarale” od vaš kontroler u isto vrijeme kada i od kišobran vašeg lika.

Naravno, ostaje da se vidi da li će i drugi developeri iskoristiti sve mogućnosti koje im DualSense pruža - iako je situacija obećavajuća kada uzmemo u obzir da npr. novi Call of Duty već sada simulira razlike u nivou otpora prilikom korištenja okidača na različitim puškama, dok Dirt 5 simulira otpor pedala za gas i kočenje na triggerima, ali i različite površine po kojima jurite na haptičkim motorima.

1/1

Kada je u pitanju interfejs konzole, isti je najlakše opisati kao oličenje minimalizma. Na home screenu ćete pronaći ikonice za nekoliko nedavno pokrenutih igara i ikonicu za pristup vašoj kompletnoj kolekciji PS4 i PS5 naslova, dok će najveći dio ekrana biti rezervisan za prikaz artworka iz trenutno odabrane igre.

Pored toga, u gornjem desnom uglu ćete primjetiti ikonice za pristup svom PSN profilu i generalnim postavkama konzole, a na pritisak PlayStation tipke na kontroleru ćete aktivirati Control Center meni. U dotičnom ćete pak pronaći najčešće korištene opcije, poput onih za gašenje konzole, provjeru notifikacija, pristup listi prijatelja, ili recimo provjeru stanja baterije kontrolera.

Ako bismo PlayStationu 5 morali nešto zamjeriti, to bi bila činjenica da na integrisanom SSD-u imamo samo 667 GB slobodnog prostora za instalaciju igara, a neki igrači su se žalili i na probleme sa korištenjem eksternih diskova za pohranu PS4 igara (što je opcija koju mi nismo imali priliku isprobati)

Ostatak generalnih postavki će biti više-manje dobro poznat svim vlasnicima PlayStationa 4, jer izgledaju skoro identično, iako je tu i nekoliko korisnih noviteta, uključujući mogućnost  automatskog aktiviranja titlova ili invertovanja kamere u svakoj igri koja bude podržavala ove postavke.

Usput, moramo pohvaliti i uvođenje playtime trackera, koji će vam prikazati koliko sati ste zapravo proveli uz svoje PS4 i PS5 igre, kao i integraciju PlayStation Storea u interfejs same konzole. Zahvaljujući tome, Sonyjeva online prodavnica igara je brža nego ikada prije, a obradovalo nas je i uključivanje wishliste u istu. Sa druge strane, moramo priznati da smo razočarani izostankom nekih standardnih elemenata u Storeu - poput sekcije sa aktuelnim sniženjima - za koje se nadamo da će biti implementirani u što kraćem roku.

Za kraj priče o interfejsu, ostao nam je još jedan novitet nazvan jednostavno - Activity Cards. Naime, u pitanju su kartice uz koje možete brzo i jednostavno nastaviti sa određenim aktivnostima u raznim igrama, bez da gubite vrijeme na njihovo pokretanje i čačkanje po menijima.

Uz nekoliko izuzetaka, PS5 će bez ikakvih problema vrtiti sve vaše PS4 igre - a ukoliko iste nude otključan framerate ili dinamičku rezoluciju, možete očekivati da ćete ih igrati u najvećoj mogućoj rezoluciji i u glatkih 60 frameova u sekundi

U nekim naslovima, poput npr. Assassin’s Creed Valhalle, Activity kartice će vam omogućiti da sa home screena konzole učitate posljednju snimljenu poziciju, preskačući sve one logoe developera i izdavača koje biste gledali da ste igru pokrenuli na regularni način.

A onda su tu igre koje vam daju znatno širi spektar mogućnosti sa Activity karticama, kao što je recimo Astro’s Playroom. U dotičnom će vam kartice prikazati na kojem nivou vam nedostaje koliko sakrivenih bonusa, usput vam dajući i opciju da taj nivo učitate u nekoliko sekundi i nastavite sa svojim lovom na PlayStation trofeje.

***

I tu se vraćamo na ono što smo rekli na samom početku - PlayStation 5 je vraški brz i redovno nas je ostavljao bez riječi kada bismo shvatili koliko brzo učitava igre. Naravno, pri tome ih vrti sa fantastičnim nivoom detalja, tu i tamo čak i sa ray tracingom - i nerijetko u 60 frameova u sekundi. A kad tome dodate i revolucionarni DualSense kontroler, koji će vam sa svojim haptičkim motorima i adaptivnim triggerima olakšati uživljavanje u virtuelne svjetove, dobićete punokrvno next-gen iskustvo.

Najkraće rečeno, PlayStation 5 je fantastična konzola - i sve su šanse da će u budućnosti postati još bolja.

Uostalom, govorimo o predivnom komadu hardvera na kojem već sada možete zaigrati remake kultnog Demon’s Soulsa, novog Spider-Mana i više-manje sve third party igre koje biste mogli poželjeti. A da i ne spominjemo kako nas na PS5 u narednim godinama očekuju brojne druge Sonyjeve ekskluzive, od Gran Turisma 7 i Horizon: Forbidden Westa, pa do God of War: Ragnaroka i novih naslova ekipe iz Naughty Doga.

Pa, ukoliko u narednih nekoliko godina planirate igrati najnovije i najbolje igre... znate šta vam je činiti.

Official Site

SPECIFIKACIJE:

CPU:
x86-64-AMD Ryzen Zen 2, 8 Cores / 16 Threads, up to 3.5 GHz

GPU:
AMD Radeon RDNA 2-based graphics engine, Ray Tracing Acceleration, up to 2.23 GHz (10.3 TFLOPS)

Memorija:
GDDR6 16GB

SSD:
825GB (667GB iskoristivo)

Preporučena cijena:
499 EUR (PS5), 399 EUR (PS5 Digital Edition)