Dirt 5 će vam već u uvodnom meniju glasno i jasno reći kakva se igra krije ispod njegove blještave površine - izuzetno blatnjava, ali i izuzetno šarena off-road arkada sa soundtrackom za prste polizati. Pogotovo ako kao i mi cijenite kada u jednoj trkaćoj igri čujete Airbourne, Wolfmother ili Prodigy.

I nije samo soundtrack igre bombastičan - takvi su i vizuali, sa menijima obojenim u jarke boje i egzotičnim lokacijama na kojima ćete se utrkivati u brojnim i raznolikim off-road zvijerima.

Štaviše, Dirt 5 donosi možda i najraznovrsniju i najegzotičniju ponudu staza u jednoj arkadi u dugo vremena. Tokom igre ćete tako juriti po kamenolomima u Italiji, planinama Nepala, favelama Rio de Janeira i kineskim šumama od bambusa prošaranim drevnim hramovima.To jeste kada već ne budete uživali na norveškim stazama obasjanim polarnom svjetlošću - ili kada ne budete bježali od pješčanih oluja u Maroku...

Ukratko, gledati u Dirt 5 je čisti užitak, neovisno od toga da li stojite u mjestu prije početka utrke i divite se pejzažima oko staze, ili jurite 200 na sat dok predivne okoliše stignete samo okrznuti pogledom, pokušavajući se fokusirati na sljedeću krivinu ispred sebe.

1/1

Uz ovakvu prezentaciju, Codemasters Cheshire - inače razvojni tim ponikao iz pepela Evolution Studiosa, zaslužnog za fantastični Driveclub - je upakovao i solidan arkadni vozni model. Dotični je izuzetno pristupačan čak i casual vozačima i na prvu će djelovati kao da mu nedostaje neki osjećaj težine vozila, ali će zahtijevati koliko-toliko vještine za volanom ukoliko podignete nivo težine i isključite neke od po defaultu uključenih asistencija u vožnji.

Što se pak tiče samih utrka u kojima ćete učestvovati, Dirt 5 je klasični reli ostavio u prašini (što i nije problem, obzirom da je za sve ljubitelje istog tu Dirt Rally), te se u potpunosti fokusirao na off-road nadmetanja sa više vozila koja će istovremeno juriti po stazi. Naravno, biće tu i nekih izleta u druge stilove vožnje, poput recimo Gymkhane, u kojoj ćete skupljati poene driftanjem i izvođenjem kojekakvih “poteza” sa svojim četverotočkašima.

Ponudu igrivih modova zaokružuju multiplayer (uz podršku za split screen!) i Playgrounds, odnosno mod u kojem ćete kreirati vlastite Gymkhana terene i isprobavati one koje su kreirali drugi igrači, tako da vam materijala za igranje definitivno neće nedostajati.

A sada vas moramo ostaviti i vratiti se Dirtu 5, jer je jedini razlog zašto smo uopšte i podigli nogu sa gasa - tj. prst sa desnog triggera na kontroleru - taj da smo čekali izlazak njegove PS5 verzije, sa još ljepšom grafikom i boljim framerateom…

...i sa podrškom za adaptive triggere, koji će pružati adekvatan otpor prilikom pritiskanja gasa i kočnice, dok će nas DualSense sa svojim haptičkim motorima drmusati dok jurimo kroz blato koje nikada nije izgledalo ljepše na našim ekranima.

Official Site

SPECIFIKACIJE:
Žanr: arkadno off-road utrkivanje
Razvojni tim: Codemasters Cheshire
Izdavač: Codemasters
Platforme: PS4/PS5 (testirano), PC, Xbox One, Xbox Series, Stadia