Nakon što smo u Originsu posjetili drevni Egipat i tamo osnovali bratstvo Assassina, a zatim sa Kassandrom u Odysseyu proputovali antičku Grčku uzduž i poprijeko, novi nastavak Assassin’s Creeda nas vodi u nešto sjevernije krajeve - i to u vrijeme kada su vikinzi harali Evropom.

***

Vaša vikinška saga će početi potkraj devetog stoljeća u Norveškoj, gdje ćete sa svojim klanom uvidjeti kako je vrijeme potražiti neke zelenije krajeve, da bi vas priča nedugo potom odvela put Engleske.

Tamo ćete se pak baviti tipičnim vikinškim aktivnostima, od pljačke i paljevine po anglo-saksonskim kraljevstvima, pa do osnivanja vlastitog naselja i brige za prosperitet svog naroda. A to da ćete usput upoznati i nekoliko Assassina i sa njima se baciti u potragu za pretečama Templara, koji su Englesku u to vrijeme držali u svojoj šaci, vjerujemo da ne treba ni spominjati.

I to je to što ćemo vam otkriti o premisi igre, kako zbog toga što smo priču i sami tek počeli (za sada nam djeluje interesantno i obećavajuće, u najboljoj Assassin’s Creed maniri), tako i zbog toga što je istu najbolje doživjeti iz prve ruke.

1/1

Što se tiče same igre, Valhalla nastavlja sa evolucijom serijala u smjeru u kojem je poveo Assassin’s Creed Origins. I dalje ćete tako lutati ogromnom open world mapom prošaranom ponekim naseljem, rješavajući questove na sve strane i baveći se kojekakvim sporednim aktivnostima. Dotične će varirati od istraživanja rimskih ruševina, pa do flytinga, odnosno svojevrsnih vikinških rap-bitki koje će testirati vaše vještine improvizovane poezije. A osim što su zabavna sama po sebi, flyting nadmetanja će vam povećavati i karizmu, što će rezultovati i novim opcijama u nekim dijalozima.

I budite bez brige - flyting neće biti jedini vid nadmetanja sa englezima i drugim vikinzima, obzirom da Valhalla nudi još krvaviju i brutalniju borbu u odnosu na prethodne nastavke. Oružja tako ovaj put možete nositi u kojoj god ruci želite, a protivnike napadati sa dva istovremeno, neovisno od toga o kojem se tačno oružju - ili štitu radi.

Uz to, novi Assassin’s Creed donosi i nešto drugačji sistem otključavanja skillova - naime, iste ćete sada učiti iz kojekakvih knjiga i spisa razbacanih po svijetu, što vam daje dodatnu motivaciju za njegovim istraživanjem. A ukoliko još marite i za izgled svog vikinga, ne sumnjamo da će vas još i više motivisati skice za nove tetovaže koje ćete pronalaziti tamo gdje ih najmanje očekujete.

Naravno, pored istraživanja i borbe, igra i dalje stavlja veliki fokus na stealth, tako da ćete, kada protivnike već ne budete gađali sjekirama ili na brzinu sklepanim stihovima, vrlo vjerovatno vrijeme provoditi šunjajući se iza njihovih redova. I tu Valhalla donosi jedan interesantan novitet u vidu mogućnosti da se zagrnete plaštom i tako utopite u masu, što će vam olakšati pristup zabranjenim područjima i metama koje se tamo kriju. A ukoliko se ubrajate u fanove serijala koji ne vole njegove RPG elemente i neprijatelje sa više healtha nego ga možete skinuti pažljivo isplaniranim assassination napadom, obradovaće vas i opcija za instant-assassination, koju možete uključiti u nekom od brojnih menija sa postavkama.

***

Bilo da se penjete po norveškim fjordovima i divite nebu prošaranom polarnom svjetlošću, ili uživate u zalasku sunca i idiličnim pejzažima dok plovite engleskim rijekama planirajući svoje nove vikinške poduhvate - Assassin’s Creed Valhalla djeluje kao još jedan fantastičan nastavak ovog serijala.

I to nastavak sa pričom za koju jedva čekamo vidjeti gdje će nas odvesti, čim je nastavimo igrati - što planiramo već za nekoliko dana, na našem lijepom novom PlayStationu 5.

Official Site

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akciona avantura
Razvojni tim: Ubisoft Montreal
Izdavač: Ubisoft
Platforme: PS4 (testirano), PS5, PC, Xbox One, Xbox Series, Stadia