I dok gaming zajednica bruji o novoj generaciji konzola i blockbusterima koji stižu sa njom, Devolver Digital nas je počastio sa još jednom prvoklasnom indie igrom koju već sada možemo uvrstiti među najbolje ove godine. A ako ćemo iskreno, od developera zaslužnih za fantastični Minit (uključujući i cijelu jednu polovicu kultnog holandskog studija Vlambeer) ništa manje nismo ni očekivali.

Disc Room je najlakše opisati kao bullet hell pucačinu u kojoj zapravo uopšte ne možete pucati, već isključivo izbjegavati protivnike, koji će iz sekunde u sekundu zauzimati sve veći procenat ekrana.

Naime, u igri preuzimate ulogu naučnika koji istražuje pojavu misterioznog diska u orbiti Jupitera, da bi se ubrzo nakon početka ispostavilo da je diskova puno više. Svaki nivo u Disc Roomu ćete tako početi u praznoj sobi (očekivano), koja će se zatim polako puniti diskovima (a čime drugim). I to naoštrenim diskovima koji će se kretati na razne načine i u svim mogućim smjerovima, dok će vaš cilj biti jednostavan - preživjeti dovoljno dugo da otključate narednu sobu. Ispunjenu diskovima, naravno.

Sami diskovi će dolaziti u različitim varijantama, od kojih je svaka specifična po nečemu, bilo veličini, obliku ili putanji koju prati, a tu i tamo ćete otključavati i razne specijalne vještine za svog lika.

Dotične će varirati od privremenog usporavanja vremena kako bi mogli lakše manevrisati između desetak diskova koji vam se približavaju smrtonosnom brzinom, pa do mogućnosti da se klonirate, što vam donekle olakšava preživljavanje, jer će igra podrazumijevati da ste na životu sve dok je barem jedan od vaših klonova živ i zdrav.

Osim toga, Disc Room u svojim sobama krije i razne tajne, koje ćete otkrivati na različite načine - nekada tako što ćete dopustiti određenom broju diskova da vas ubiju, a nekada tako što ćete istovremeno žrtvovati određeni broj svojih klonova misterioznom pustinjskom crvu, koji će izranjati iz pijeska svakih nekoliko sekundi.

Sav taj haos sa milion diskova na ekranu će pratiti i vrhunski soundtrack koji potpisuje Doseone, a nemamo nikakvih zamjerki ni na vizuale. Štaviše, igra izgleda odlično i čisti je užitak gledati u njene lokacije sa nekom punk-indie estetikom, bilo da je igrate na Switchu u prenosnom modu, bilo da preferirate gaming sesije na ogromnom TV-u ili kakvom kvalitetnom monitoru.

Pa, ukoliko ste raspoloženi za malo arkadne akcije koja je ne samo napeta, interesantna i zabavna, već i drugačija od svega iole sličnog što ste do sada igrali, Disc Room je igra koju jednostavno morate zaigrati.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: disc hell(?)
Razvojni tim: Kitty Calis, Jan Willem Nijman, Terri Vellmann & Doseone
Izdavač: Devolver Digital
Platforme: Switch (testirano), PC