Prije nego kažemo bilo šta drugo o novom nastavku kultnog FIFA serijala, bio bi red napomenuti kako isti pratimo tek kao casual igrači sportskih igara, zbog čega ni ovaj put nećemo pretjerano zalaziti u detalje o izmjenama i novitetima koje FIFA 21 donosi u odnosu na svoje prethodnike.

No, čak i nama je od prvih minuta bilo jasno da se hard-core fanovima nije učinilo kako je ove godine nešto lakše davati golove nego ranije. Uostalom, već u prvom meču smo sa PSG-om uspjeli zabiti šest golova Liverpoolu (i primiti četiri), da bismo nedugo potom sa američkom ženskom reprezentacijom pregazili Holandiju sa čak 10:0. Istini za volju, igru smo igrali na jednoj od nižih težina - ali smo golove definitivno zabijali lakše nego na istoj težini u Fifi 20.

U svakom slučaju, jednom kada završite uvodni meč sa PSG-om i Liverpoolom, FIFA 21 će vam ponuditi svoje standardne modove, počevši od karijere, preko FIFA Ultimate Teama, pa do Volta uličnog fudbala, premijerno predstavljenog u prošlogodišnjem nastavku i obogaćenog za nekoliko novih stadiona i lokacija.

Naravno, tu je i dalje lincencirana Liga Prvaka, ali ono što nije tu - a što smo naivno očekivali u prvoj, a nadamo se i zadnjoj Fifi objavljenoj u jeku pandemije koronavirusa - su prazni stadioni, što bi bilo vrlo interesantno za vidjeti i doživjeti u jednoj ovakvoj igri (iako bismo ovu opciju, sve i da je imamo, vjerovatno isključili nakon par mečeva).

I ne, u Fifi ni ove godine nećete igrati sa Juventusom, obzirom da će Stara Dama po svemu sudeći biti PES ekskluziva minimalno tri godine, tako da je nazad na terenu možemo očekivati najranije u Fifi 23.

A za kraj smo ostavili dobre vijesti za buduće vlasnike next gen konzola - naime, EA je potvrdio kako će PS4 i Xbox One verzije Fife 21 biti moguće besplatno nadograditi na PS5, odnosno Xbox Series verzije. Usput, iz jedne u drugu ćete moći prebaciti i neke od save fajlova - ali nažalost ne sve. Vaš progres u Career modu će tako npr. ostati zatočen na prošloj generaciji konzola, dok ćete sa sobom na novu moći ponijeti progres u VOLTA i Ultimate Team modovima.

Nego, da ne dužimo - zagriženi ljubitelji virtuelnog fudbala vjerovatno već znaju šta ih čeka u novoj Fifi, dok će usputni fanovi u njoj pronaći barem nešto po svom ukusu, bio to ulični fudbal, 1-na-1 mečevi u lokalnom multiplayeru ili otvaranje FUT paketića i kreiranje svoje jedanaestorke iz snova.

Official Site

1/1

SPECIFIKACIJE:
Žanr: simulacija fudbala
Razvojni tim: EA Sports
Izdavač: EA
Platforme: PS4 (testirano), PC, Xbox One, Nintendo Switch