Originalni Watch Dogs je bio interesantan eksperiment - i nimalo interesantna priča sa groznim glavnim likom, kojeg i dan danas mrzimo iz dna duše.

Sa druge strane, Watch Dogs 2 još uvijek pamtimo kao zabavan izlet u sunčani San Francisco, gdje smo uživali u skoro svakoj minuti naših avantura sa Marcusom i njegovom ekipom.

A sada je pred nama Watch Dogs: Legion, novi nastavak jedinog serijala sa igrivim parkour-hackerima - sa tim da ćemo ovaj put umjesto jednim, imati priliku upravljati puno većim brojem likova.

Naime, Legion nas vodi u London u bliskoj budućnosti i daje nam priliku da u svoju hackersku grupu regrutujemo bilo koga sa ulica engleske prijestolnice. Pri tome, sama regrutacija će podrazumijevati obavljanje jedne ili više misija, tokom kojih ćemo odabranom liku učiniti određenu uslugu, nakon čega ćemo moći uskočiti u njihove čizme.

Uz to, svaki lik će imati i neke svoje specifičnosti, pa će tako anarhisti protivnike mlatiti sa svojim baseball palicama, fudbalski huligani će u borbu moći pozvati i raju, dok će recimo neki likovi nekontrolisano trošiti vaš teško zarađeni novac na online klađenje ili shopping.

Očekivano, sistem koji vam umjesto klasične postave likova daje mogućnost da igru zaigrate sa bilo kim, sa sobom donosi i određene mane. I to prvenstveno narativne prirode, obzirom da će vaši likovi u konverzacijama na momente zvučati kao kakvi roboti, te da će se za njih biti nemoguće vezati kao za recimo Marcusa, Wrencha i ostatak Watch Dogs 2 ekipe.

Ako ništa, nedostatak dobrih likova u vašoj družini će donekle nadomjestiti solidna priča, koju krase neki zanimljivi, iako već viđeni momenti. Što se pak tiče gameplay mehanika, Legion nastavlja tamo gdje je Watch Dogs serijal stao - i ako zanemarimo već spomenuti sistem regrutacije novih likova - ne odmiče daleko od onoga što smo već vidjeli u ranijim nastavcima.

1/1

Biće tu tako šunjanja, borbe, potencijalno i malo napucavanja, ali i puno vožnje po gradu, dok će igra i dalje biti najbolja kada vam dopusti da ciljeve obavite bez da fizički uopšte posjetite lokaciju na kojoj nešto treba hakirati. Kao i u Watch Dogsu 2, neke misije ćete tako moći obaviti samo hackiranjem okolnih kamera - ili korištenjem svog spider-bota ili kakvog drona za pristup meti. No, za razliku od Watch Dogsa 2, Legion bi vas u ovakvim momentima mogao i iznervirati, obzirom da će protivnici nekada automatski znati gdje se vaš lik krije dok hakira metu - čak i ukoliko sa njim niste ušli u zabranjeno područje.

Usput, ovaj put ćete u zabranjena područja moći ušetati i bez šunjanja - ukoliko ste ranije regrutovali lika koji sa svojom uniformom može pristupiti istom. Od doktora i policajaca, pa do kraljevske garde i građevinaca, u Legionu ćete tako povremeno glumiti i Agenta 47, krijući se na otvorenom i izbjegavajući poglede stražara koji vas nakon nekoliko sekundi mogu otkriti i aktivirati alarm.

Ovdje također vrijedi napomenuti i to kako igra nudi i opcionalni permadeath mod, koji podrazumijeva da se likovi koji zaginu više ne mogu vratiti u akciju. U teoriji, riječ je o sistemu koji se savršeno uklapa sa već spomenutim sistemom regrutacije. U praksi… pa, u praksi smo isprva mislili da nije posebno interesantan, obzirom da u prvih nekoliko desetaka sati nismo nijednom zaginuli. A onda smo u kratkom roku izgubili jedinog pravog hackera - i jedinog pčelara koje smo imali u našoj ekipi.

Bilo kako bilo, jedna stvar je sigurna - Legion je definitivno bolji od originalnog Watch Dogsa. Njegova vizija Londona je zanimljivija - i ljepša - od Chicaga iz originala, a misije koje ćete u njemu obavljati su zabavnije, baš kao i gadgeti, ali i skillovi koje ćete tokom njih koristiti. Međutim, nedostatak regularnih likova, barem u našim očima, igru čini nešto slabijom cjelinom u odnosu na Watch Dogs 2.

Istina, mogućnost da u svoju hackersku grupu regrutujete bilo koga ima svoje čari (iako smo mi nakon nekog vremena prestali puno mariti za istu), što u kombinaciji sa ostalim elementima igre Legion čini... ne baš obaveznim, ali svakako preporučenim štivom za ljubitelje serijala.

Official Site

SPECIFIKACIJE:
Žanr: parkour-hacking avantura
Razvojni tim: Ubisoft Toronto
Izdavač: Ubisoft
Platforme: PS4 (testirano), PS5, PC, Xbox One, Xbox Series, Stadia