Svaki put kada bismo u Battlefrontu zaigrali neki od space combat modova, po glavi bi nam se krenula vrtiti misao kako bi bilo lijepo imati igru sa još detaljnijim i kompleksnijim sukobima X-Wingova i Tie Fightera.

Ali, znate kako kažu - ko čeka, taj i dočeka. U ovom slučaju, upravo ono što smo priželjkivali - novu Star Wars igru iz Electronic Artsa, fokusiranu na borbe u svemiru. I to sa dobro nam poznatim letjelicama, od X-Wingova i ostalih pobunjeničkih brodova, pa do Tie Fightera, Tie Interceptora i Tie Bombera, sa kojima će ostaci Imperije uzvraćati udarce dobrim momcima i djevojkama.

I ne, nije vam se učinilo - spomenuli smo ostatke Imperije, obzirom da se radnja Star Wars: Squadronsa dešava nakon Povratka Jedija i uništenja druge Zvijezde Smrti, dajući vam uvid u bitke koje su uslijedile nakon toga.

U story modu ćete igrati ne samo sa pobunjenicima, već i sa Imperijom - i to nekoliko misija sa jednim, pa nekoliko sa drugim i tako u krug, dok priču ne privedete kraju, nakon čega vas čeka multiplayer.

No, kojem god modu igre da se posvetite, njegovu srž će činiti ista stvar - pilotiranje kultnim Star Wars letjelicama iz prvog lica i borbe u svemiru, koje su uz to nešto kompleksnije nego smo navikli u Battlefrontu.

Dok budete upravljali sa X-Wingom, svu snagu ćete moći npr. prebaciti na štitove, oružja ili motor, što će vam dati dodatni nivo zaštite, štete ili brzine. Sa druge strane, u Tie Fighteru ćete snagu moći prebacivati samo između motora i oružja, dok ćete recimo sa brodovima koji imaju štitove moći dodatno podešavati iste, birajući da li želite jaču zaštitu na prednjem ili stražnjem dijelu broda.

Sve navedene sisteme možete držati i u izbalansiranom modu, iako će pravremeno prebacivanje snage sa jednog na drugi često predstavljati razliku između života i smrti. Tome dodajte i privremeni boost, kao i driftanje, sa kojim možete skretati brže nego inače (ukoliko u pravom trenutku popustite gas prilikom boostanja i odmah skrenete u željenu stranu) i dobićete igru koja će od vas zahtijevati solidne pilotske vještine ukoliko želite dugu i uspješnu pobunjeničku ili imperijalnu karijeru.

Očekivano, u igri ćete pronaći skoro sve brodove iz originalne filmske trilogije. X-Wing i Tie Fighter će tako biti vaše klasične all-around letjelice sa kojima ćete uništavati protivničke brodove, dok ćete Y-Wingove i Tie Bombere koristiti kao bombardere, a recimo A-Wingove za brze hit-and-run napade na protivničke flote.

Naravno, svoje brodove ćete moći opremati i sa različitim oružjima i štitovima, što će utjecati na njihovu brzinu, agilnost i količinu štete koju mogu nanositi - što će vam pak omogućiti da ih uvijek prilagodite svojim preferencama.

Pa, ukoliko sve to zvuči kao nešto čemu ste se godinama nadali, Star Wars: Squadrons je igra za vas. A ukoliko uz to imate i neki od podržanih VR headsetova i adekvatan želudac za vrludanje svemirom u virtuelnoj stvarnosti, čeka vas još i bolje iskustvo u najdražoj nam dalekoj galaksiji.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: space combat
Razvojni tim: Motive Studios
Izdavač: EA
Platforme: PS4 (testirano), PC, Xbox One