I dok je Naughty Dog sticao svjetsku slavu sa bombastičnim Unchartedom, njihovo čedo sa originalnog PlayStationa je polako tonulo u zaborav.

No, onda se Activision dosjetio da nam ponudi remake originalne Crash Bandicoot trilogije i kultnog Crash Team Racinga, da bi nam sada isporučili i potpuno novi nastavak serijala koji - ako ćemo iskreno - nikada nije bio naš tip 3D platformera. Kako zbog svojih fiksnih uglova kamere i čudnih perspektiva iz kojih je bilo teško biti precizan u platformingu, tako i zbog omanje gomile drugih razloga. Samim tim, naše iznenađenje je bilo još i veće kada smo shvatili kako se svako malo vraćamo novom Crashu, uz kojeg smo već proveli više sati nego smo očekivali.

Prvi znak da je pred vama igra dizajnirana u godini gospodnjoj 2020. je mogućnost izbora da li Crash 4 želite igrati u retro modu, sa ograničenim brojem života, ili u modernom, u kojem ćete se uvijek moći vratiti na zadnji checkpoint kada zaginete umjesto na sami početak nivoa.

A u novom Crashu ćete, kao i u starim, ginuti lako. Dovoljno je da vas dotaknu bilo koji od gomile protivnika ili okolnih zamki - ako prije toga već niste loše procijenili neki skok i usput završili u najbližoj provaliji.

Srećom, nivoi su ovaj put dizajnirani nešto bolje - ili smo barem mi imali veći prag tolerancije ka njihovoj igri sa perspektivom - tako da nismo ginuli toliko često samo zbog kamere. I to uprkos činjenici da ćete se kroz igru i dalje kretati malo sa vrha ekrana prema dnu, malo sa dna ka vrhu, a malo sa lijeve na desnu stranu.

Drugim riječima, Crash 4 je 3D platformer u maniri svojih prethodnika, sa tim da će vam povremeno dati priliku da upravljate sa nekim drugim likovima, ili da sa Crashom koristite neki od specijalnih gadgeta. Jedan od dotičnih vam tako omogućava da se prebacujete iz dimenzije u dimenziju, u svakoj od kojih će biti dostupne različite platforme i zamke, dok ćete se sa drugim moći vrtiti brzo kao tornado i na taj način preskakati puno veće prepreke ili se penjati na znatno više platforme.

Sve to rezultuje znatno zabavnijom igrom u odnosu na njene prethodnike, u kojoj se nećete nervirati zbog prepreka na kojima biste ranije izgubili sve živote i u kojoj će platforming redovno biti začinjen sa novim i relativno zanimljivim mehanikama. Tome dodajte šarene i simpatične nivoe, ali i opuštenu priču koja će vam na jedno uho ući, a na drugo izaći i dobićete zabavan, ali i izazovan 3D platformer uz koji vam neće biti mrsko provoditi vrijeme u iščekivanju nove generacije konzola.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: 3D platformer
Razvojni tim: Toys for Bob
Izdavač: Activision
Platforme: PS4 (testirano), Xbox One