Spelunky 2 ne pristaje ni na kakve na kompromise - ili ćete ga naučiti igrati, ili ćete iz njegovih pećina pobjeći glavom bez obzira.

Kao i njegovog prethodnika, Spelunky 2 je najlakše opisati kao kombinaciju sidescrolling platformera i roguelikea u kojem ćete lutati kroz proceduralno generisane pećine, nastojeći doći do njihovih najvećih dubina, gdje će vas čekati potpuno novi svjetovi - i potpuno nove opasnosti.

A opasnosti u Spelunky pećinama ima napretek, što će vam sa osmijehom potvrditi svaki ljubitelj originala. Neke od njih su stare, poput šišmiša, zmija i paukova, ili recimo zamki koje će vas gađati strijelama kada prođete ispred njih. A onda je tu i gomila potpuno novih prepreka i protivnika koji će vam život pretvoriti u pakao - od krtica koje će iskočiti iz zemlje kada im se najmanje nadate, pa do totema koji će vas izudarati na mrtvo ime čim im se približite.

Ali, kao i u originalu, svaku opasnost možete zaobići ili eliminisati na neki način. Želite aktivirati zamku sa strijelom? Bacite kakav kamenčić ili vazu ispred nje. Strijela koja je izletila iz spomenute zamke vam djeluje korisno? Slobodno je uzmite i sa njom zatim gađajte prvog protivnika na kojeg naiđete. Ili je bacite kroz otrov koji je ispljunula obližnja kobra kako biste je otrovali i sa njom kasnije nanijeli još više štete protivnicima.

O da - bogatstvo gameplay sistema je ovdje ime igre i njena najveća čar se krije upravo u otkrivanju svih tih sistema i načina na koji se ponašaju u međusobnoj interakciji. Uzmimo npr. ćurke, koje možete koristiti kao mountove i sa njima odraditi dupli skok (ili čak tri skoka, ako nakon drugog skoka sa ćurkom skočite još jednom sa same ćurke) kako bi pristupili ranije nedostupnim područjima (ukoliko ste već ostali bez konopca). Ili ih možete vratiti njihovom vlasniku za specijalni bonus. Ili ih možete jednostavno ubiti i njihovo meso iskoristiti za dopunjavanje healtha.

I tu se vraćamo na ono što smo rekli na početku - Spelunky 2 će od vas očekivati da ga naučite propisno igrati. A to će nekada biti bolan - i za neke igrače potencijalno iritantan proces. Dovoljno je da vam pažnja popusti na sekundu i aktiviraćete zamku koja će vas odbaciti ispred protivnika, koji će vas pak odgurniti niz provaliju i tu će vaša avantura završiti i prije nego shvatite šta se desilo.

Ali, uprkos tome, Spelunky 2 nekada zna biti iznenađujuće relaksirajuće iskustvo ukoliko ste spremni da se posvetite pažljivom istraživanju njegovih sistema i otkrivanju tajni koje se kriju u njegovim pećinama. U suprotnom, radije zaigrajte kakav drugi roguelike koji će vam češće progledati kroz prste i dopustiti da stignete dalje od njegovog prvog svijeta bez da počupate i ono malo kose koju vam je Spelunky 2 ostavio na glavi.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: roguelike
Razvojni tim: Mossmouth, Blitworks
Izdavač: Mossmouth
Platforme: PC, PS4 (testirano)