Da ste nam nakon premijernog trailera za Avengerse rekli kako ćemo na kraju ostati ugodno iznenađeni igrom… vjerovatno bismo vam povjerovali, jer smo nešto optimističniji od prosječnih igrača kojima sve smeta i koje sve nervira.

Istina, dizajn likova u igri je jako sličan njihovim filmskim pandanima, zbog čega svaka, pa i najmanja razlika između njih upada u oči i djeluje pogrešno. Ali, jednom kada se naviknete na izgled starih i usput upoznate nekoliko novih superheroja - uključujući i glavnu heroinu, Kamalu Khan - u Avengersima vam neće biti teško uživati.

Glavni highlight igre je svakako njen sistem borbe. Za razliku od drugih naslova ovog tipa, Avengersi se ne fokusiraju na napucavanje ili sakrivanje u zaklonu, već na beat-em-up pristup i borbu na blizinu, pri čemu svaki od igrivih likova ima znatno drugačiji stil borbe.

Hulk će tako protivnike grabiti i bacati okolo, dok će Iron Man letjeti i gađati ih laserima, a Kamala Khan ih šaketati i šutati svojim izduženim rukama i nogama. Naravno, sa svakim od heroja ćete se levelovati i otključavati gomilu dodatnih skillova, usput prikupljajući noviju i jaču opremu, dok borbu još zanimljivijom čine kombo potezi koje možete izvoditi i sa njima na različite načine pristupati različitim protivnicima.

1/1

Uz sve to, igra izgleda solidno, a zvuči još i bolje - pogotovo kada je zaigrate kao Captain America i krenete protivnike udarati i gađati sa svojim vjernim štitom. Još kada vas soundtrack iznenadi sa par pjesama Iron Maidena i Black Sabbatha, koje će zasvirati u ključnim momentima priče… eh, u tim trenucima ćete poželjeti samo da ih je igra zasvirala malo glasnije i prominentnije.

Sama struktura igre je pak standardna za ovaj tip naslova - uz jednu ključnu razliku. Naime, story mod je ovdje znatno zanimljiviji od jednog Destinyja ili Divisiona, obzirom da se u toku istog družite sa poznatim facama iz Marvelovih stripova, te da umjesto npr. levelovanja svojih Guardiana ovdje levelujete Hulka, Thora i ostatak ekipe.

A kada završite kampanju - u toku koje veći broj misija možete igrati i kooperativno sa drugim igračima - ostaju vam brojne kooperativne misije i dodatne multiplayer aktivnosti kroz koje ćete levelovati svoje likove.

Da budemo iskreni, iako smo uživali u story modu i igranju sa svakim od dostupnih heroja, nismo sigurni koliko ćemo imati volje i želje da se posvetimo multiplayeru i pratećem grindanju. Mada, nije isključeno da ćemo se igri sa vremena na vrijeme vratiti kako bi se prisjetili njene borbe i onog osjećaja da zaista mlatimo negativce sa Avengersima.

Sa druge strane, već se radujemo nastavku priče sa novim misijama i herojima, koje će Crystal Dynamics i ekipa izbacivati na mjesečnoj bazi. Uskoro nam tako stižu čak dva Hawkeyea i Black Panther, kao i Spider-Man, koji će biti ekskluzivno dostupan na PlayStationu, a šuška se i o nekim raidovima, koji bi - nadamo se - trebali biti kompleksniji nego misije koje su trenutno dostupne u igri.

Stoga, ukoliko volite beat-em-up naslove i Marvelove superheroje - bilo njihove stripovske, bilo filmske varijante - Avengersi bi vas mogli ugodno iznenaditi. Naravno, ima tu mjesta za poboljšanja, ali čak i bez njih je pred nama solidna igra sa odličnom borbom u kojoj možete uživati kako sami, igrajući kampanju dok čekate nadolazeće jesenje blockbustere, tako i u društvu, igrajući je na duže staze, kad god vam se za to ukaže prilika.

Official Site

SPECIFIKACIJE:
Žanr: beat-em-up
Razvojni tim: Crystal Dynamics
Izdavač: Square Enix
Platforme: PC, PS4 (testirano), PS5, Xbox One, Xbox Series, Stadia