Za ljubitelje arkadnog utrkivanja i pristupačnih simulacija kao što su Gran Turismo i Forza, Project Cars je oduvijek bio serijal koji se zaobilazio u širokom luku. Uostalom, kako i ne bi, kada su u pitanju bile trkaće igre koje je bilo skoro pa nemoguće kontrolisati sa gamepadom - zbog čega se naše iskustvo sa serijalom svelo na kratko druženje sa njegovim drugim nastavkom, prije nego smo se vratili našem najdražem Driveclubu.

I tu na scenu stupa Project Cars 3, najnoviji nastavak ovog serijala koji ga vodi u nekom novom - i arkadnijem smjeru. Naime, trošenje guma i taktiziranje sa gorivom su tako sada stvar prošlosti, a čini nam se da smo čuli ljubitelje simulacija kako se žale i na novi vozni model - koji je nama i više nego solidan.

No, ubjedljivo najveća promjena i novitet u igri su kontrole - dame i gospodo, Project Cars 3 je sada moguće sasvim normalno igrati i na gamepadu, bez da se zamarate sa podešavanjem kojekakvih opcija.

Štaviše, uz nekoliko uključenih asistencija, Project Cars 3 je užitak igrati na gamepadu čak i velikim ljubiteljima arkada. Naravno, razlike između različitih automobila ćete i dalje osjetiti, a ukupnom dojmu će dodatno doprinositi i dinamičke izmjene dana i noći, kao i promjene vremenskih prilika, tako da će vam igra ponuditi i više nego dovoljno izazova.

Glavninu novog Project Carsa čini singleplayer kampanja, u kojoj ćete se kretati iz nižih klasa ka višim. Karijeru ćete tako početi za volanima skromnih automobila koje možete vidjeti i na gradskim ulicama, poput Honde Civic i Renault Megana, da biste nekoliko sati kasnije vozili Aston Martine i Lamborghinije, dok ćete u kasnijim stadijima igre juriti u kojekakvim touring automobilima i formulama.

Pri tome, svaka utrka će pred vas postaviti tri zadatka - u time trial utrkama će to biti postizanje određenog prolaznog vremena, a u regularnim trkama pobjeđivanje, ostajanje u top 10 vozača tokom cijele utrke ili recimo čisto prestizanje određenog broja drugih vozača. Obavljanjem dotičnih zadataka, zarađivaćete iskustvene poene i kredite, sa kojima ćete pak kupovati nove automobile i poboljšavati stare. A ukoliko niste pretjerano iskusan ili dobar vozač, možete biti sigurni da će vam kampanja biti prilično izazovna i da ćete se nerijetko morati vraćati na stare utrke kako bi ih odvozili malo bolje i obavili dodatne zadatke kako bi otključali nove serije utrka i zaradili dovoljno novca za kupovinu novih četverotočkaša. 

A osim masivne karijere i gomile automobila - kojih u igri ima preko 200 - Project Cars 3 donosi i bogatu i raznoliku ponudu staza. Od ulica Šangaja i Barcelone, pa do brežuljaka Toskane i dobro poznatih staza kao što su Monza, Interlagos i Nurburgring, utrkivaćete se svuda i pri tome uživati možda i više nego ste očekivali - ukoliko igri odlučite dati šansu.

I tu se vraćamo na ono što smo rekli na početku - Project Cars 3 serijal vodi u novom smjeru i pitanje je da li će uspjeti privući dovoljno novih fanova kako bi nadoknadili gubitak starih, koji su od igre očekivali hard core simulaciju. A obzirom da su fanovi trkaćih igara - bilo arkada, bilo simulacija - rijetko kada predvidivi, na to pitanje nećemo ni pokušati odgovoriti, već ćemo vam samo reći kako je nas Project Cars 3 zabavio i kako ćemo ga rado nastaviti igrati, jer nudi gomilu automobila, staza i utrka, te vozni model sa kojim je lako uživati u svemu tome.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: simcade (ili kako to već fanovi zovu)
Razvojni tim: Slightly Mad Studios
Izdavač: Bandai Namco Entertainment
Platforme: PC, PlayStation 4 (testirano), Xbox One