Na šta prvo pomislite kada čujete frazu “igra smještena u Drugom svjetskom ratu”? Nama recimo odmah padnu na pamet FPS-ovi kao što su Battlefield ili Call of Duty, dok se nakon kraćeg razmišljanja sjetimo i ponekog RTS-a kao što je dobri stari Company of Heroes.

A ukoliko se i vama po glavi vrzmaju slični odgovori, možda je vrijeme da zaigrate nešto drugačiju igru ove tematike.

***

Godina je 1933. i Hitler iz dana u dan grabi sve više i više moći, a na vama je da se oduprete Nacistima i održite njemački pokret otpora na životu - sve do kraja Drugog svjetskog rata.

Sa ovakvom premisom, Through the Darkest of Times će vas natjerati da se zapitate kako bi se vi snašli i ponašali u sličnoj situaciji, usput pred vas stavljajući omanju gomilu gameplay izazova pametno povezanih sa narativnim elementima igre.

Naime, Through the Darkes of Times je nešto drugačiji tip strategije, u kojem ćete upravljati pokretom otpora, regrutovati pojedinačne članove istog, te ih slati na različite misije - koje pri tome nisu posebno interaktivne i obično će se svoditi na tek jedan zadatak poput prikupljanja donacija za pokret ili krađe nacističkih uniformi kako bi se infiltrirali u njihovu bazu.

Sami zadaci će pak biti prezentovatni u obliku kratkog teksta i lokacije označene na mapi Berlina, dok će na vama će biti da odaberete najbolje članove svog pokreta za dotični - imajući u vidu da svako od njih ima različite karakteristike. Neki su tako fizički snažniji, dok su neki bolji za neprimjetno kretanje kroz nacističke redove, a skoro svako od njih ima i vlastitu priču, koju ćete nekada imati priliku otkrivati između misija.

Glavnu prepreku tokom igre će vam predstavljati nacistički šljam, koji će nekada biti prisutan u većim brojevima upravo u onim dijelovima Berlina u kojima vi budete obavljali misije, što će povremeno rezultovati i hapšenjima članova vaše grupe - a nekada “samo” time što će ih Gestapo upratiti i na taj način vam otežati obavljanje novih misija sa njima.

I dok će većina misija podrazumijevati tek odabir članova koji će ih obaviti i pregled rezultata (koji će ovisiti od karakteristika odabranih članova i njihove ozloglašenosti u nacističkim krugovima), tu i tamo ćete igrati i misije zasnovane na stvarnim događajima, što je nama bio najzanimljiviji aspekt igre - kako zbog priča koje su pričale, tako i zbog prezentacije nalik na tekstualne avanture, ali i opcija koje su nam nudile u pristupu situacijama ili dijalozima sa drugim likovima.

Sve u svemu, za igru čiji razvoj nismo uopšte pratili, niti smo o njoj znali išta prije nego smo je zaigrali, Through the Darkest of Times nas je ugodno iznenadio - kako svojom neugodnom atmosferom, interesantnim pričama i teškim situacijama u koje nas je dovodio, tako i sa svojim strateškim gameplay mehanikama uz koje smo se pokušavali izvući iz tih groznih situacija. Iskrene preporuke!

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: strategija
Razvojni tim: Paintbucket Games
Izdavač: HandyGames
Platforme: PC, PS4 (testirano), Xbox One, Nintendo Switch, Android, iOS