Čovječanstvo vam se popelo na vrh glave? Svaki dan vas iznervira neki drugi oblik ljudske gluposti? Redovno poželite da nas posjete kakvi vanzemaljci i sve nas istrijebe?
Destroy All Humans je igra za vas.

***

I ne, ne varate se - ime Destroy All Humans vam zvuči poznato sa razlogom, jer čak i ako niste igrali original objavljen 2005. godine, velike su šanse da ste upratili njegovo reizdanje na aktuelnoj generaciji konzola, ako već ne i najavu njegovog istoimenog remakea kojeg smo nedavno dobili priliku zaigrati.

Sama igra je ostala više-manje identična originalu - vi ste i dalje Crypto, vanzemaljac koji se uvrijedi kada ga ljudi nazovu “malim zelenim” jer je zapravo siv, a misija vam je istrijebiti čovječanstvo. I to u najboljem mogućem vremenu i okruženju, obzirom da se radnja igre odvija u 50-im godinama prošlog stoljeća na jugu Sjedinjenih Američkih Država, gdje sve izgleda i zvuči kao u kakvom naučno-fantastičnom filmu B-produkcije (sve sa “strašnim” soundtrackom, prenaglašenim naglascima i klasičnom “americana” estetikom).

Tamo ćete pak raditi sve ono što bi od jednog malog sivog vanzemaljca i očekivali - kidnapovaćete ljude (i krave) sa svojim letećim tanjirom, ispiraćete im mozgove i pržiti ih zrakama smrti™, dok ćete njihov DNK, prikupljen iz mozgova homo sapiensa koje ubijete na ovaj ili onaj način, koristiti kao glavnu valutu za poboljšavanje svojih vještina i nadograđivanje svog broda.

No, koliko god na površini djeluje kao jednostavna igra koju možete igrati sa isključenim mozgom, Destroy All Humans će od vas zapravo zahtijevati koliko-toliko pažnje i razmišljanja.

Biće tu tako misija gdje je dovoljno da potamanite sve ljude koji vam se nađu na putu, ali i misija u kojima će neopaženi pristup biti od ključne važnosti - i gdje na scenu stupaju razni gadgeti koje Crypto krije u rukavu, poput holograma sa kojima se može maskirati u bilo koje ljudsko stvorenje na koje naiđe, ili recimo uređaja sa kojim ljudima može čitati misli ili izbrisati sjećanje.

A osim što ćete kroz kampanju igrati različite misije na nekoliko većih lokacija, na iste ćete se kasnije moći i vratiti kako bi tamo završavali dodatne izazove i prikupljali kojekakve collectiblese - ukoliko već želite dodatno unaprijediti svoja oružja ili eksperimentisati sa onima koja ste unaprijedili nekoliko minuta ranije.

***

I dok gledamo u još jedan zabavni poster za iduću misiju, sa kojim su inače ukrašeni loading ekran u Destroy All Humans remakeu, možemo vam jedino reći još to kako smo igrom prilično zadovoljni. Zadržala je stil originala i njegovu opuštenu atmosferu, istovremeno modernizujući njegove gameplay mehanike i čineći ga pristupačnijim igračima koji bi ovih dana htjeli zaigrati nešto old-school, što će ih podsjetiti na sve one neobične i interesantne naslove iz dana PlayStationa 2.

Pa, ukoliko ste se prepoznali u tome, znate šta vam je činiti.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akciona avantura
Razvojni tim: Black Forest Games
Izdavač: THQ Nordic
Platforme: PS4 (testirano), PC, Xbox One, Stadia