Najnoviji naslov ekipe iz studija Sucker Punch oduševljava već od prve minute.

Naime, čak i prije nego ga počnete igrati, dok budete podešavali opcije i otkrivali Kurosawa mod, koji će ga efektivno pretvoriti u crno-bijeli samurajski film, Ghost of Tsushima će vam dati do znanja koliko je interesantniji od prosječne moderne open-world igre.

***

Za početak, svijet u koji vas vodi je, jednom riječju - predivan. Pogotovo ako se ubrajate u ljubitelje japanske kulture i estetike, obzirom da je u pitanju virtuelna rekreacija ostrva Tsushima sa kraja 13. stoljeća - što je period japanske historije koji je obilježila invazija Mongola na čelu sa Khotun Khanom, jednim od unuka legendarnog Genghis Khana.

Posebne pohvale idu na račun soundtracka, koji će savršeno dočarati atmosferu feudalnog Japana, kako sa svojim ambijentalnim kompozicijama koje će vas pratiti dok istražujete svijet, tako i sa epskim i bombastičnim koje će pratiti bitne momente u priči

Tsushima će vam tako oduzimati dah na svakom koraku, bilo da lutate njenim šumama od gustog bambusa ili očaravajućih stabala javora, čiji crveni listovi će plesati na vjetru, bilo da jašete proplancima prepunim pampas trave ili uživate u pogledu sa jednog od magičnih svetišta na vrhu planina - na kojima ćete usput pronaći i itekako korisne bonuse.

I tu dolazimo do još jednog hvale vrijednog aspekta igre - istražujući njen svijet, pronalazićete isključivo korisne i zanimljive stvari. Biće tu novih setova armora (od kojih svaki izgleda fantastično), ali i novih katana (koje će se od starih razlikovati samo po izgledu svoje drške i futrole), kao i raznih amajlija koje će vam donositi bonuse prilikom šunjanja ili borbe.

I što je najbolje od svega, Sucker Punch je svom novom svijetu dao sasvim dovoljno prostora da diše, dopuštajući vam da nekada jednostavno lutate kroz prirodu u miru, bez da vas konstantno zatrpava sa previše nepotrebne opreme - ili da prekriva njegovu mapu sa bezbroj ikonica od kojih će vam se samo zamantati.

A ukoliko vam ni to nije dovoljno, Ghost of Tsushima će vas oduševiti i sa svojim nesvakidašnjim interfejsom, koji će vas do obližnjih interesantnih lokacija i idućih waypointa voditi organski i bez bilo kakvih HUD elemenata. Vjetar će vam tako uvijek pokazivati smjer vašeg idućeg waypointa, Tori kapije će vam dati do znanja da se nalazite u blizini većih svetišta, dok će vas lisice i zlatne ptice - ako ih odlučite pratiti - odvesti do obližnjih lokacija sa novom opremom ili questovima.

1/1

Pored prelijepog svijeta, još jedan od highlighta igre je i njen sistem borbe, koji će pak odlično reflektovati priču i razvoj vašeg lika, inače jednog od posljednjih preživjelih samuraja nakon inicijalnog mongolskog napada na Tsushimu.

Jedan od najboljih, ako ne i najbolji aspekt borbe su dvoboji, u kojima možete koristiti samo svoju katanu i ništa drugo, a koji će propisno testirati vaše vještine

U prvih nekoliko sati igre ćete se tako oslanjati na samurajski pristup i otvorene sukobe sa protivnicima, izazivajući ih na okršaje čijim uspješnim izvođenjem - odnosno pravovremenim napadom katanom u slow motionu - ćete u par poteza eliminisati i po nekoliko Mongola ili bandita, time sebi olakšavajući ostatak borbe.

Tokom regularne borbe ćete pak morati obraćati pažnju na korištenje pravih stavova (obzirom da je svaki od njih efikasan protiv određenog tipa protivnika), ali i na pravovremeno blokiranje i pariranje protivničkih napada.

Sa druge strane, stealth mehanike u igri su OK - i ništa više od toga. Istini za volju, još uvijek smo pod dojmom fenomenalno dinamičnog stealtha iz The Last of Us Part II, tako da sumnjamo da će nas neka nova igra oduševiti po tom pitanju u skorije vrijeme. Ali, ono što Ghost of Tsushima nudi ljubiteljima šunjanja će im biti sasvim dovoljno da prožive svoje fantazije obeščašćenog samuraja koji protivnike napada iz sjene.

I na kraju je sasvim nebitno da li vas je Ghost of Tsushima zatekao nespremne ili ste bili svjesni njegovog dolaska - vrijeme da mu date šansu i sami se uvjerite u kvalitet jedne od boljih open world igara koje smo zaigrali na ovoj generaciji konzola.

Official Site

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akciona avantura
Razvojni tim: Sucker Punch Productions
Izdavač: SIE
Platforme: PS4