U moru puzzle igara koje svakodnevno stižu na Steam i konzole - a u zadnje vrijeme i na Epic Game Store - teško da će vam puno njih tek tako zapasti za oko.

Ali, kada se to desi i kada neku od njih zaista i poželite isprobati, velike su šanse da će u pitanju biti nešto interesantno i unikatno - što dokazuje i Superliminal, nesvakidašnja puzzle igra koja je skoro godinu dana nakon izlaska na PC-u stigla i na aktuelnu generaciju konzola, podstičući nas da je konačno zaigramo i sami.

***

Superliminal će vas natjerati da stvari pogledate iz druge perspektive. A kada kažemo "druge perspektive", onda to zaista i mislimo.

Uzmimo za primjer jednu od prvih zagonetki u igri - našli ste se u prostoriji sa visokom pregradom koju ne možete zaobići ni preskočiti. Ukoliko pogledate oko sebe, pažnju će vam privući predimenzionirana kockica za igre na ploči, koju možete uzeti u ruke i, zahvaljujući čaroliji perspektive, primjetiti kako izgleda još i veća kada je gledate iz blizine. Nakon toga je dovoljno da se okrenete, u rukama je pozicionirate tako da izgleda visoko kao pola navedene pregrade i da je ispustite kako bi zaista postala toliko velika, dopuštajući vam da skočite na nju i sa nje preskočite pregradu.

Ako se pak nađete u prostoriji u kojoj nema navedene kockice, ali je ista naslikana u dijelovima na nekoliko zidova, trebaćete se pozicionirati tako da je vidite kao trodimenzionalni objekat, nakon čega je možete doslovno skinuti sa zida i iskoristiti za rješavanje iduće zagonetke - dok ćete recimo u jednoj od kasnijih zagonetki morati sa zida skinuti svijetleći EXIT znak, te ga povećati i iskoristiti kao lampu kako bi se orijentisali u totalnom mraku.

Osim što će od vas očekivati da se poslužite takvi mtrikovima, Superliminal će tu i tamo uvoditi i nove mehanike - poput recimo objekata koji se kloniraju svaki put kada ih pokušate uzeti u ruke - što će ga na kraju učiniti još zanimljivijom i zabavnijom igrom.

I što je najbolje od svega, svaka mehanika i svaka zagonetka će vas natjerati da razmišljate o perspektivi, te da problemima pristupite iz drugog i ponekad neočekivanog ugla - kako figurativno, tako i doslovno. Istina, bilo je tu i nekih zagonetki koje nam se i nisu pretjerano svidjele i čija smo rješenja morali potražiti na netu, ali smo većinu njih uspjeli riješiti sami, uz svega trunku kreativnog razmišljanja.

Ono čime pak nismo bili najsretniji je priča igre - naime, Superliminal je očigledno inspirisan Portalom, pa ćete se tako naći u izvjesnoj kompaniji koja ljudima omogućava da eksperimentišu sa lucidnim snovima, usput svako malo zavirujući iza njenih kulisa. Međutim, dok je Portal pričao konciznu i jasnu priču, Superliminal nas je sa svojom često zbunjivao - iako moramo priznati da nam se njena pouka o pristupanju problemima iz drugog ugla itekako svidjela.

Na kraju nam preostaje samo da vam, iz perspektive ljubitelja kvalitetnih puzzle igara, Superliminal preporučimo kao solidnu kolekciju mozgolomki - čak i ako ovakve igre posmatrate iz perspektive nekoga ko ih inače ne voli. Pa, ko zna - možda im sada pristupite iz drugog ugla i u njima konačno počnete uživati.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: puzzle
Razvojni tim/izdavač: Pillow Castle
Platforme: PS4 (testirano), PC, Xbox One, Nintendo Switch