Razvojni tim E-Line Media očigledno voli praviti igre sa konkretnom edukativnom notom, pa su tako odlučili da, nakon što su nam sa svojim debitantskim naslovom Never Alone približili historiju, vjerovanja i stil života Inuita, se okrenu plavom srcu naše planete - njenim okeanima.

***

Na prvi pogled, Beyond Blue u sjećanje priziva Abzu, podvodnu avanturu uz koju smo se opuštali i skoro-pa-meditirali prije nekoliko godina.

Međutim, dok nas je Abzu podsjećao na Journey, Beyond Blue je nešto drugačiji. Prije svega, priča se ne bavi drevnim civilizacijama i misterijama, već stvarnim svijetom i problemima sa kojima se susreću naši okeani - i biće ispričana kroz brojne dijaloge. Pri tome, igrači preuzimaju ulogu Mirai, naučnice koja želi istražiti neistražene dubine okeana i spasiti nekoliko životinjskih vrsta na rubu istrebljenja.

Sama igra se svodi na ronjenje na nekoliko različitih lokacija, gdje ćete jednostavno uživati u nekada običnim, a nekada skoro-pa-vanzemaljskim okruženjima. Osim toga, bavićete se i potragom za kojekakvim kitovima, kornjačama i drugim stanovnicima mora, koje ćete zatim skenirati i povremeno detaljnije analizirati - što će od vas zahtijevati tek nekoliko klikova i ništa više od toga.

No, nedostatak kompleksnijih gameplay mehanika i nije neki problem, obzirom da je poenta igre u opuštenom istraživanju okeana i divljenju njegovim stvorenjima - bile to ogromne lignje ili porodice kitova, o kojima ćete definitivno naučiti više nego ste znali prije nego ste zaigrali Beyond Blue.

A dok se budete divili podvodnim ekosistemima, primjetićete i solidnu progresiju - na početku igre ćete tako roniti na manjim i osunčanim dubinama, da biste u kasnijim stadijima igre krenuli roniti sve dublje i dublje, susrećući izuzetno čudna morska stvorenja i još čudnije prirodne fenomene.

Tokom igre ćete otključavati i Ocean Insights, kratke dokumentarce o okeanu, od kojih će vas svaki u nekoliko minuta oduševiti sa predivnim podvodnim scenama i zanimljivim činjenicama. A jednom kada igru završite i odgledate sve epizode Ocean Insightsa, velike su šanse da ćete biti zagrijani i za gledanje BBC-eve dokumentarne serije Blue Planet II i dalje istraživanje morske tematike.

Stoga, na kraju vas možemo samo upitati jednu stvar - zašto ovog ljeta ne bi zaigrali nešto drugačije i zaronili u virtuelni okean, u kojem ćete se ne samo opustiti, već i naučiti nešto novo o vlastitoj planeti?

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: edukativna avantura
Razvojni tim/izdavač: E-Line Media
Platforme: PS4 (testirano), PC, Xbox One, Apple Arcade