Odgledali ste sve nastavke Marvelove filmske sage, odigrali Spider-Manovu PS4 avanturu i pitate se čime utažiti žeđ za superherojima ovog ljeta?

Ako imate dobru klimu ili vam ne smeta po ovim temperaturama na glavu staviti PSVR, imamo idealnu igru za vas!

***

Premisa Sonyjeve najnovije igre je vrlo jednostavna - Iron Man VR će vam dati priliku da uskočite u crveno-zlatno odijelo Tony Starka i da se okušate u ulozi Iron Mana u virtuelnoj stvarnosti.

I sve je podređeno toj iluziji. Na početku igre ćete se tako smucati Tonyjevom vilom u Malibuu, uživajući u luksuzu i družeći se sa Pepper Potts, da biste nedugo potom u letu - i to iskačući iz oštećenog aviona - uskočili u već spomenuto odijelo i odletjeli u borbu za pravdom.

Priča igre se dotiče više-manje svega što biste očekivali - i to prvenstveno duhova iz Tonyjeve prošlosti, koji će ga stići kada se tome najmanje bude nadao. Pri tome, igra će vam dati priliku da uživate u letenju, koje će zahtijevati malo vježbe ukoliko želite biti elegantni, ali i borbi sa protivnicima, tokom koje ćete se osjećati kao Iron Man, lebdeći u mjestu i gađajući kojekakve dronove i tenkove sa repulsorima iz dlanova ili navodećim raketama sa zglobova.

Naravno, tu su i neka druga oružja koja smo vidjeli u Iron Man stripovima i filmovima, dok ćete uspješnim obavljanjem misija prikupljati posebne bodove sa kojima možete kupovati nova i unapređivati stara oružja.

Kada su u pitanju izazovi koje će igra stavljati pred vas, isti će varirati od najjednostavnijih, pa do nešto komplikovanijih. Nekada ćete tako samo letjeti sa tačke A na tačku B, nekada se samo napucavati sa protivnicima, a nekada recimo deaktivirati kojekakve eksplozive dok vas sa svih strana budu salijetali brojni neprijatelji.

Sa tehničke strane, glavna zvijezda igre su svakako kontrole. Naime, Iron Man VR je moguće igrati isključivo uz PSVR headset i dva PS Move kontrolera, sa kojima ćete kontrolisati Tonyjeve ruke. Držeći dlanove okrenute prema dole i aktivirajući triggere, kontrolisaćete pogon njegovog odijela, a kada ispružite ruke ispred sebe - i ovisno od toga kako ih okrenete - aktiviraćete različita oružja koja imate na raspolaganju. Uz to, ekipa iz studija Camouflaj se potrudila da ponudi i standardne postavke uz koje će boravak u virtuelnoj stvarnosti biti udobniji - uključujući i uvijek dobrodošlu opciju za okretanje u stranu pod uglom.

Međutim, tu je i nekoliko problema, od kojih su nama ubjedljivo najveći bili duga i česta učitavanja između, ali i u toku samih misija, što nas je samo podsjetilo na to koliko se radujemo novoj generaciji PlayStationa i njegovom ultra-brzom SSD-u.

I tu se vraćamo na ono što smo rekli na samom početku - ako posjedujete PSVR i ubrajate se u fanove Marvela i njihovih superheroja, Iron Man VR bi se mogao pokazati kao idealna igra za vas.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: VR avantura
Razvojni tim: Camouflaj
Izdavač: SIE
Platforme: PS4 (PSVR)