Historija se voli ponavljati. Premotajte samo prethodnih nekoliko godina u glavi i u to ćete se uvjeriti sami.

Juni je 2013. Pred nama je sumrak sedme generacije konzola i za nekoliko mjeseci ćemo konačno dočekati PlayStation 4. No, ne prije nego nas Naughty Dog počasti sa naslovom The Last of Us, svojom najboljom - i najmračnijom - igrom do sada.

A onda se vratimo u sadašnjost - juni je 2020. Pred nama je sumrak osme generacije konzola i Naughty Dog je upravo lansirao The Last of Us Part II, još bolju - i još mračniju - igru, koju je najlakše opisati kao labuđi pjev za PS4.

***

Iako je originalni The Last of Us ispričao zaokruženu priču koja funkcioniše savršeno bez ikakvih nastavaka, Part II će istu nastaviti, htjeli vi to ili ne. A sudeći po onome što smo vidjeli do sada - što će reći u prvoj polovini igre - pred nama je još jedna postapokaliptična priča koju vrijedi doživjeti.

Ovaj put ćete umjesto kao Joel, igrati kao Ellie, koja je sada nešto starija, puno opasnija i lošije raspoložena nego kada smo je posljednji put sreli. Sama priča je pak mračnija nego biste očekivali, a zahvaljujući Naughty Dogovoj vještini uvezivanja narativnih i gameplay elemenata, tokom igre ćete bez puno muke shvatiti i osjetiti šta vam Part II želi reći o mržnji, nasilju i neprekidnim ciklusima osvete.

Part II izgleda jednostavno fenomenalno i teško je zamisliti na šta će tek ličiti Naughty Dogove igre na PlayStationu 5, ako uspijevaju izvući ovoliko snage iz sedam godina starog PlayStationa 4

Sa druge strane, ono što je bilo za očekivati su apsolutno fantastična gluma i uvjerljivo napisani dijalozi i odnosi među likovima, baš kao i prvoklasna audio-vizuelna prezentacija. Naime, igra ne samo da izgleda maestralno, počevši od lokacija prepunih detalja, pa do nevjerovatnih animacija, već i zvuči predivno tegobno. Naravno, tome doprinosi soundtrack koji i ovaj put potpisuje maestro Gustavo Santaolalla, ali i dizajn zvuka koji će sa lakoćom dizati napetost kada istu treba podići, ali vam i dati do znanja kada možete nakratko predahnuti.

1/1

I tu dolazimo do najvećeg poboljšanja u odnosu na originalni The Last of Us - koliko god da ste uživali u samom činu igranja dotičnog, garantujemo da će vas Part II iznenaditi i oduševiti sa još bolje realizovanim šunjanjem, akcijom i istraživanjem.

Način na koji je Naughty Dog dizajnirao brojne sukobe sa ljudskim, ali i zombificiranim protivnicima će vas nerijetko ostaviti bez daha

Nivoi su tako veći i prostraniji i nude vam više lokacija na kojima se možete izgubiti prikupljajući uvijek dobrodošle crafting resurse. Isto tako, tu je i znatno više opcija prilikom šunjanja i sukoba sa protivnicima. I sasvim je nebitno da li ćete im pristupiti tiho, pužući okolo i sakrivajući se od njih, ili ćete ih pokušati eliminisati sa ono malo metaka koje imate u ruksaku - igrati Part II je čisti užitak. Pogotovo ukoliko se odlučite za neki od viših nivoa težine, ne koristite Listen mod i ne učitavate pozicije kada vas protivnici otkriju, obzirom da je hit-and-run pristup borbi jednostavno savršen. I da, povremeno ćete se naći okruženi ne samo sa ljudima ili zombijima, već i sa jednim i sa drugim.

I da, možete ih nahuškati jedne na druge, iako ne možemo ganrantovati da vam se haos koji ste izazvali neće obiti o glavu.

A prije nego se vratimo igri i priču privedemo kraju, zanemarićemo onih nekoliko sitnica koje nam smetaju (poput previše linearnog sistema za unapređivanje vještina i izobilja suplemenata sa kojima ćete iste unapređivati), te vam Part II preporučiti kao obavezno štivo i jednu od najboljih igara ne samo godine, već i četvrte generacije PlayStationa.

Official Site

SPECIFIKACIJE:
Žanr: akciona avantura
Razvojni tim: Naughty Dog
Izdavač: SIE
Platforme: PS4