Odakle početi? Od fenomenalnog dizajna same konzole? Ili od igara koje vrište “Next-gen!”? Ili možda od intrigantnih originalnih naslova i dugo očekivanih nastavaka koji izgledaju predobro?

Kako god, Sony je sa svojom PlayStation 5 prezentacijom, održanom 11. juna, nadmašio sva naša očekivanja.

***

Prije svega, moramo pohvaliti dizajn PlayStationa 5, koji je najlakše opisati kao futuristički komad hardvera nalik na kakav neboder u Dubaiju, sa bijelom “školjkom” u kojoj je smješteno crno srce konzole, uokvireno plavim LED diodama. Nažalost, cijena konzole još uvijek nije poznata, kao ni tačan datum njenog lansiranja, iako je Sony još jednom potvrdio kako PlayStation 5 možemo očekivati krajem godine.

Osim toga, potvrdili su i to kako će pored regularne lansirati i Digital Edition verziju konzole bez 4K Blu-ray drivea, a predstavili su i novu HD kameru, kao i Pulse 3D bežični headset.

1/1

No, koliko god nam se sviđao dizajn novog PlayStationa, glavna zvijezda prezentacije su ipak bile next-gen igre. I što je najbolje, Sonyju nije dugo trebalo da nas iznenadi - već na početku prezentacije su najavili novi nastavak Spider-Mana u kojem ćemo uskočiti u kostim Milesa Moralesa - i to krajem 2020. Ubrzo potom su predstavili i dugo očekivani Gran Turismo 7, koji izgleda upravo onako kako smo i očekivali, što će reći - fantastično.

A onda je uslijedila prezentacija novog Ratchet & Clanka, tokom koje se ekipa iz Insomniaca najkraće rečeno razmahivala sa next-gen kapacitetima PlayStationa 5, prikazujući Ratchetovo skakanje iz jedne dimenzije u drugu, bez skoro ikakvih vidljivih učitavanja.

Podjednako impresivna je bila i prezentacija novog naslova ekipe iz Housemarquea - Returnal kombinuje njihovu ekspertizu u kreiranju adrenalinom nabijene akcije sa pucačinom iz trećeg lica, te sve to smješta u intrigantni naučno-fantastični svijet koji jedva čekamo detaljno istražiti.

Osim toga, Sony nas je obradovao i sa prvim trailerom za trećeg Hitmana, u kojem ćemo mete između ostalog eliminisati i na krovu svijeta - u neboderima Dubaija - uživajući u prvoklasnim vizualima koji na next-gen konzolama izgledaju sjajnije nego ikada prije. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni predivne naslove izdavačke kuće Annapurna Interactive, koja je prikazala neobični Stray, igru u kojoj ćemo preuzeti ulogu mačke lutalice u svijetu punom humanoidnih robota, kao i Solar Ash, novu avanturu kreatora Hyper Light Driftera.

Uz Annapurnu, sa svojim next-gen naslovima nas je oduševila i Bethesda, prikazavši gameplay trailere za GhostWire: Tokyo, ali i Deathloop, novu igru ekipe iz Arkanea. Naime, Deathloop kombinuje ludu improvizovanu akciju iz Dishonoreda sa prvoklasnim vizuelnim stilom, neobičnim multiplayerom i mehanikom ponavljanja vremena u cjelinu koju jedva čekamo zaigrati kada stigne na PlayStation 5 krajem ove godine.

Usput, vrijedi istaći i najavu atmosferičnog Resident Evil Villagea, osmog nastavka ovog kultnog horor serijala u kojem ćemo se susresti sa nekim novim čudovištima i protivnicima, ali i najavu dugo očekivanog Demon’s Souls remaka. Kao što su tvrdile brojne glasine, na istom rade majstori iz Bluepointa, koji će brojnim igračima dati priliku da konačno zaigraju naslov koji je uzdrmao cijelu industriju i zahvaljujući kojem smo dobili maestralni Dark Souls i još bolji Bloodborne.

I, kao šlag na tortu, Sony je prezentaciju završio sa trailerom za novi Horizon, podnaslova Forbidden West, u kojem ćemo se ponovo družiti sa Aloy i uživati u njenim avanturama u post-postapokaliptičnoj Americi, istražujući neke potpuno nove lokacije i boreći se sa potpuno novim robo-životinjama.

Još samo kada bi Sony sa nama podijelio datum izlaska i cijenu konzole na kojoj ćemo zaigrati sve te, ali i brojne druge igre… ali znate kako kažu - strpljenje je vrlina. I to vrlina koje nam uvijek malo nedostaje.