Umjesto da gun-fu akciju iz John Wick filmova pretvori u adrenalinom nabijenu pucačinu, ekipa iz studija Bithell Games je imala nešto drugačiju ideju kada se dočepala ove lincence.

Zapravo, da budemo precizniji, imali su znatno drugačiju ideju.

***

Naime, John Wick Hex je sve samo ne pucačina i na prvi pogled bi vas mogao podsjetiti na kakvu strategiju na poteze. No, ni to ne bi bila u potpunosti ispravna procjena, obzirom da se akcija ovdje ipak odvija u stvarnom vremenu. Istina, tokom regularnog igranja ista će biti pauzirana skoro konstantno, dok vi razmatrate opcije koje imate na raspolaganju i planirate kojeg protivnika i kako poslati na onaj svijet.

I što je najbitnije, odabir strategije kao žanra se pokazao kao pun pogodak, jer ćete se tokom igranja zaista osjećati kao John Wick, eliminišući neprijatelje efikasno i bez nepotrebnog rasipanja municije, bez da istovremeno ginete svako malo ili se sakrivate u zaklonu dok vam se zdravlje automatski regeneriše.

Pitate se kako? Odgovor na to pitanje je iznenađujuće jednostavan - čim vidite protivnika, akcija će se pauzirati, a jednom kada krenete izvoditi svoj sljedeći potez, isto to će uraditi i svi protivnici, bilo to pucanje, kretanje ili recimo saginjanje u zaklon.

Pri tome, od najveće koristi će vam biti timeline u vrhu ekrana, na kojem će biti prikazano trajanje svake vaše akcije. Udarac šakom će tako npr. oduzeti pola sekunde, a nišanjenje i pucanje u protivnika sa sačmaricom sekundu. Naravno, na timelineu će biti prikazano i trajanje akcija koje izvode protivnici, tako da možete taktizirati i recimo baciti svoj skoro-pa-prazni pištolj na tipa koji će uskoro zapucati na vas, dok obližnjeg protivnika možete srediti kakvim kung fu ili judo potezom.

Zahvaljujući tome, jednom kada uhvatite ritam, igrajući Hex ćete shvatiti zašto je John Wick najveća faca u kriminalnom podzemlju - iako u toku igre nijednom nećete biti u prilici da nekoga eliminišete sa olovkom.

Osim akcije, John Wick Hex crpi inspiraciju i iz drugih aspekata filmova na kojima je baziran, pa će vas tako npr. prije skoro svake misije čekati faza planiranja, u kojoj ćete trošiti zlatne novčiće da u kakvom hodniku sakrijete dodatno oružje na lokaciji kroz koju ćete kasnije proći, ili da recimo kupite novo odijelo, koje će Johnu donijeti npr. više healtha ili ga učiniti nešto agilnijim.

Još samo kada bi vizuali bili ili više stilizovani, ili nešto detaljniji od postojećih, našoj sreći ne bi bilo kraja. Ali i ovako smo i više nego zadovoljni igrom koja nas je ne samo podsjetila na fantastičnu akciju iz John Wick filmova, već nam dala priliku da se i sami okušamo u ulozi jednog i jedinog gospodina Wicka.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: strategija
Razvojni tim: Bithell Games
Izdavač: Good Shepherd Entertainment
Platforme: PS4 (testirano), PC