Četiri godine nakon fantastičnog reboota koji nas je podsjetio na korijene serijala - ali i cijelog žanra - Doom se nedavno vratio na naše ekrane.

I to, usudili bi se reći, bolji nego ikada prije.

***

Doom Eternal je oličenje stare škole FPS dizajna kombinovane sa modernim igrama. U pauzama od napucavanja demona uz heavy metal soundtrack ćete se tako baviti upgrade sistemima, istraživanjem centralnog huba i otkrivanjem novih detalja o priči i kompletnom Doom univerzumu.

I odmah ćemo priznati kako nam sva ta priča i nije bila posebno zanimljiva. Ali, ako ništa, sa sobom je donijela i nešto što nismo očekivali - znatno raznolikije i vizuelno interesantnije nivoe. Osim u paklenim i krvavim high-tech industijskim okruženjima, demone ćete tako ovaj put napucavati i po kojekakvim gotičkim dvorcima i arktičkim postrojenjima, što igri daje neki potpuno novi, ali i dalje prepoznatljiv štih.

Pri tome, Doom Eternal je zadržao i arsenal oružja iz svog prethodnika, kao i sve tipove protivnika, kojima će se pridružiti nekoliko novih demona. Ali i nekoliko starih, dobro poznatih ljubiteljima serijala.

No, ono što je nas oduševilo više od svega je potpuno novi pristup borbi. Naime, Doom Eternal stavlja puno veći fokus na taktiziranje, tako da ćete konstantno planirati i izvoditi akcije kompleksnije od pukog pucanja u sve što se miče.

Naravno, većinu protivnika i dalje možete eliminisati jednostavnim ispaljivanjem čega god imate na raspolaganju u njih - bilo to olovo, plazma, rakete ili sačma. Ali, ukoliko im pristupite taktički i iskoristite njihove slabe tačke, ginuće puno brže. Baš kao što ćete i vi duže ostajati na životu.

Novog-starog Arachnotrona npr. možete oslabiti tako što ćete mu uništiti top na vrhu glave, dok recimo Mancubusu možete uništiti bacače plamena na šakama, te ga tako učiniti manjom prijetnjom na kraćim distancama.

Uz to, igra je zadržala i neke prvoklasne poteze iz prošlog nastavka, poput glory kill eliminacija i rezanja protivnika motornom pilom kako bi napunili zdravlje i municiju, te im dodala i neke nove. Od njih, nama su svakako najdraži bili bacač plamena i Super Shotgun sačmarica sa dodatnim grappling hook elementom, koji akciju čine još taktičnijom i zanimljivijom.

Sve to rezultuje fantastičnim FPS-om koji je svom prethodniku sličan koliko je od njega i različit. I ujedno igrom koja je i više nego dostojna kultnog statusa koji njen serijal uživa među fanovima žanra.

Official Site

1/1

 

SPECIFIKACIJE:
Žanr: FPS
Razvojni tim: id Software
Izdavač: Bethesda Softworks
Platforme: PC (testirano), PS4, Xbox One, Nintendo Switch